Nieuws

Brussels Housing Futures Podcast : COLLECTIVE HOUSING met Joren Sansen, Ann-Sophie Maeyaert en Carla Dejonghe - NL
De vastgoedmarkt in Brussel staat onder druk. Op de private huur- en koopmarkt lijkt het de laatste tijd wel oorlog door de stijgende vastgoedprijzen. Ook de veranderende woonnoden doet ons vragen stellen bij het bestaande woningaanbod en doen ons nadenken over alternatieve woonvormen. Op die manier hopen we niet alleen de middenklasse in Brussel te houden maar ook maken we zo de omslag naar een innovatief en divers woonaanbod. Dat is niet alleen goed voor de Brusselaar, maar ook voor het klimaat.

 

Collectieve huisvesting zal steeds meer een volwaardig alternatief worden. Het is aan de politieke om deze vormen te ondersteunen door een stimulerend en wettelijk kader te creëren voor het wonen van de toekomst. Daarom gaan we met Brussels Housing Futures in gesprek over de toekomst van wonen in Brussel. We kijken niet alleen naar de pirvatie woningmarkt maar ook naar de publieke huisvesting. Zoals u hoort is er heel wat te zeggen en te ontdekken over wonen in Brussel. Ga naar openvldbrussel.be voor het hele programma.


In deze aflevering gaan we in gesprek met Joren Sansen, onderzoeker bij Cosmopolis (VUB), naar aanleiding van zijn boek 'Collective Housing - A new habitat for living in Brussels'. Dit boek beschrijft de toekomst van het collectieve wonen in Brussel. Ook Ann-Sophie Maeyaert schuift mee aan tafel. Zij kocht met een aantal vrienden een oude school die zij op dit moment verbouwen tot een cohousing-project VAS13. Het project won 'Be.exemplary'. Een prijs die opzoek gaat naar de beste voorbeeldgebouwen in het Brussel gewest. Ook Brussels Parlementslid Carla Dejonghe laat samen met Frederik Ceulemans haar licht schijnen op de politieke mogelijkheden van nieuwe woonvormen. 


Luister nu naar deze beestige aflevering van Café Urbain Podcast via Apple Podcasts, Spotify, Soundcloud of gewoon hier.


Boek Collective Housing (Joren Sansen en Michel Ryckewaert, Cosmopolis - VUB): https://www.aspeditions.be/en-gb/book/collective-housing/18174.htm

VAS13: http://beexemplary.brussels/vas-13/?lang=nl