Nieuws

Hoe de Taalbarometers van Rudi Janssens onze partij mee vorm gaf.
Met het overlijden van taalsocioloog Rudi Janssens verliezen we een pionier in het onderzoek naar taalgebruik in onze stad en de rand. Als drijvende kracht achter BRIO, het kenniscentrum over Brussel en de rand, verrichtte hij baanbrekend onderzoek wat resulteerde in de ondertussen gerenommeerde Taalbarometers. Ook wij, als politieke partij, kijken steeds reikhalzend uit naar een nieuwe editie van dit onderzoek naar de complexe taaldynamiek in onze hoofdstad. We kunnen dan ook met recht en rede stellen dat het onderzoek van Rudi Janssens niet minder dan een ijkpunt betekend heeft voor onze politieke aanpak in Brussel.


'Dankzij de data en studiewerk van de eerste Taalbarometer uit 2001 konden we vorm geven aan onze overtuiging dat het Nederlands in Brussel veel meer is dan de moedertaal van de 'Brusselse Vlaming'. Het gaf vorm aan ons DNA waarbij we, als liberale partij, geloven in een sterk Nederlandstalig openbaar onderwijs.'

- Guy Vanhengel, 1ste ondervoorzitter Brussels parlement

 

Onder meer dankzij het werk van Rudi Janssens kozen we er meer dan 20 jaar geleden voor niet meer te jammeren over demografie. In de plaats daarvan stelden we onze instellingen vol vertrouwen open en promootten we positief onze taal. Een aanpak die geloond heeft, want vandaag gaat 1 op 5 Brusselse kinderen naar een Nederlandstalige school. Onze stad wordt elke dag internationaler, kosmopolitischer en echt meertalig. Een vierde van de Brusselse bevolking spreekt goed Nederlands. Nergens anders in de hele wereld leren zoveel anderstaligen, jong en oud, Nederlands.

 

'Rudi was sinds vorig jaar ook lid van de eerste Brusselse Raad voor meertaligheid, een organisatie die mede dankzij zijn baanbrekend werk het levenslicht zag, hij zal door velen gemist worden, als wetenschapper en als mens'

- Sven Gatz, Brussels minister voor meertaligheid

 

Naast taalonderzoek in Brussel publiceerde hij ook over onderwijssucces van kansengroepen in het hoger onderwijs, over verschillende aspecten van het taalgebruik en taalbeleid in meertalige en multiculturele steden, over de relatie mobiliteit, migratie en integratie, en over verhuisbewegingen van en naar Brussel.

 

Rudi, Als Open Vld Brussel willen we je graag bedanken voor al het werk en de inspirator die je was. Innige deelneming aan familie, vrienden en collega’s.