Nieuws

'CAFE URBAIN'-PODCAST: Brussel, een beestige stad? (Carla Dejonghe - Guy Adant - Martine Raets)
'CAFE URBAIN-PODCAST - Er zijn naar schatting 105.000 honden en ongeveer 135.000 katten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. En dat is natuurlijk geen toeval. Gezelschapsdieren, en dan vooral katten en honden, zijn voor veel mensen hun beste vriend. Ze spelen immers een belangrijke rol in het dagelijks leven van vele gezinnen en hebben een positieve invloed op onze gezondheid, levenskwaliteit en welzijn. Op sociaal vlak vervullen ze vaak een maatschappelijke rol voor gezinnen, kinderen, ouderen, alleenstaanden en mensen met een beperking.

 

Dyadis

In deze aflevering van Café Urbain Podcast gaan we daarom in gesprek over Brussel als beestige stad. Want een stad draait om meer dan enkel wij, de mensen, ook de dieren tellen mee! Dat doen we met Carla Dejonghe, Brussels parlementslid en gastgezin voor Dyadis. Ze pleit voor meer losloopzones voor honden in het Brussels Gewest en schreef ook het boek 'Itch, een hond uit de duizend' over het waargebeurd verhaal van een autistische jongen die dankzij zijn Dyadis-hond eindelijk opnieuw buiten durft te komen.

 

Evere

Met  Martine Raets, schepen voor Dierenwelzijn in Evere, bespreken we het dierenwelzijn op lokaal niveau. Naast heel wat projecten is ze sterk betrokken bij Every'CAT, een organisatie en asiel die zich ontfermt over straatkatten en verwaarloosde dieren. Daarnaast vertelt Martine over de Everse vetocheques. Hierbij komt de gemeente tussen voor een bepaald bedrag in de kosten voor identificatie, sterilisatie, vaccinatie en andere van onze huisdieren.


Het Blauwe Kruis 

Ook Guy Adant, voorzitter van het prestigieuze Blauwe Kruis van België, schuift mee aan tafel. Hij zit ook in de Brusselse raad voor Dierenwelzijn. Een raad die in naasleep van 6e Staatshervorming werd opgericht. Deze Raad voor dierenwelzijn is verantwoordelijk voor het uitbrengen van advies over thema's en uitdagingen in verband met het dierenwelzijn in het Brusselse stedelijke gebied.  Deze adviezen zijn niet bindend, maar zijn afkomstig van experten, professionals en dierenbeschermingsorganisaties. Ze geven analyses, denkpistes en relevante richtsnoeren voor het Brusselse beleid en huidige en toekomstige acties inzake dierenwelzijn.

 

Luister nu naar deze beestige aflevering van Café Urbain Podcast via Apple Podcasts, Spotify, Soundcloud of gewoon hier.

 

Evere: https://evere.brussels/nl/wonen-in-evere/dierenwelzijn/diervriendelijke-gemeente

Het Blauwe kruis: https://www.blauwe-kruis.be/

Dierenwelzijn gewest: https://leefmilieu.brussels/themas/dierenwelzijn
PETITIE Losloopweids: https://openvldbrussel.be/nieuws-2177