Nieuws

Carla Dejonghe vraagt via petitie meer plek voor honden zonder leiband
Steeds meer Brusselaars schaffen zich een hond aan en laten hun viervoeter geregeld loslopen in groene zones, ook al is dit verboden. “Het incident in het Dudenpark heeft nogmaals aangetoond hoe belangrijk losloopzones zijn”, althans Brussels parlementslid Carla Dejonghe. Daarom lanceert ze een petitie om meer stukken groen af te bakenen waarin de viervoeters zonder leiband kunnen rondlopen. Momenteel zijn er zo’n 55-tal losloopzones (waarvan er 35 omheind zijn), maar ze zouden niet evenredig verdeeld zijn over het Gewest en niet even goed afgebakend en aangeduid zijn. “Honden moeten dagelijks naar buiten kunnen, en liefst ook vrij kunnen rennen en spelen, maar mogen anderen daarbij niet storen. Daarom lanceren we deze petitie”, zegt Dejonghe.

 

Dat Brusselse hondeneigenaars steeds talrijker worden, tonen ook de cijfers aan. In 2019 telde het Gewest rond de 105.000 honden, wat betekent dat 1 op de 10 Brusselaars een hond heeft. Volgens Carla Dejonghe kunnen honden een gunstig effect hebben op de gezondheid. “Eigenaars wandelen gemiddeld 30 minuten per week meer dan niet-eigenaars. Een hond vergemakkelijkt ook het sociaal contact en kan als een vorm van sociale controle in de buurt worden aanzien. Dan is er toch nog wat volk op straat. Daarnaast kan het ook stress verminderen”, legt Carla Dejonghe uit.

 

Niet enkel het welzijn van de eigenaar is van tel. Ook het beestje moet gelukkig zijn. Het moet regelmatig uitgelaten worden om te kunnen rennen, spelen en zich veilig uit te kunnen leven. Honden die te weinig beweging krijgen, geraken namelijk gestresseerd en kunnen daardoor ongewenst gedrag vertonen. Daarom is het belangrijk dat ze af en toe ook zonder leiband kunnen rondlopen, maar dit kan dan weer op andere zaken een negatieve impact hebben. Loslopende honden kunnen soms ook een verstorend effect hebben in ecologisch kwetsbaar gebied: als je ze vrij laat rondlopen, kunnen ze vogelnesten verstoren en vertrappelen. Hondenpoep kan een probleem vormen, en ook mensen die schrik hebben van honden mogen niet vergeten worden.

 

 “Om al deze redenen zien wij alleen maar voordelen in het opkrikken van het aantal plaatsen waar de honden kunnen vrij rondlopen”, zegt Dejonghe. Naast de losloopzones, vraagt de petitie ook meer hondenspeelplekken, vuilnisbakken voor de hondenpoepzakjes én een duidelijke signalisatie over de plaatsen waar honden niet aan de leiband hoeven te lopen.  “Het Brussels Gewest legt al meerdere jaren de nadruk op het verhogen van het dierenwelzijn. Deze zones zijn daar een belangrijk onderdeel van. Vrije ruimtes omheinen en een sluis aan de ingang installeren is uiteindelijk maar een kleine inspanning. Misschien kan bijvoorbeeld zelfs een stukje Zoniënwoud afgezet worden”, sluit Carla Dejonghe af.

 

Klik hier om de petitie te bekijken.