Nieuws

Open MR pleit voor herdenkingsplaats voor coronaslachtoffers in Sint-Pieters-Woluwe
Tijdens de gemeenteraad van 27 april vroegen Carla Dejonghe en Olivia Casterman (Open MR) aan het gemeentebestuur van Sint-Pieters-Woluwe om de coronaslachtoffers te herdenken. De raadsleden opteren voor een permanente herdenkingsplaats, waar nabestaanden van coronaslachtoffers naartoe kunnen.

 

Heel wat steden en gemeenten namen het afgelopen jaar initiatief om hun overledenen te herdenken. De Open MR-fractie vindt dat dit tegemoet komt aan de wens en noden van velen. Gemeenteraadsleden Carla Dejonghe en Olivia Casterman vroegen op de gemeenteraad van 27 april of het gemeentebestuur bereid is om een soortgelijk initiatief te nemen.

 

Carla Dejonghe: “Corona domineert nu reeds meer dan een jaar ons leven. In Sint-Pieters-Woluwe was vorig jaar een oversterfte van 12,7%. Wellicht is één van de zwaarste beproevingen het feit dat we bij het afscheid van een geliefde niet fysiek kunnen delen in de rouw. Het is bovendien erg belangrijk voor nabestaanden om het verstoorde rouwproces af te ronden. Een permanente herdenkingsplaats kan hen hierbij helpen en zorgt er tevens voor dat we ons deze periode blijven herinneren.” Olivia Casterman vervolgt: “Het is belangrijk om de offers die iedereen het afgelopen jaar heeft gebracht in de verf te zetten. De pandemie vroeg eenieder van ons om onze meest fundamentele vrijheden op te geven. Laten we niet vergeten dat dit ons in staat heeft gesteld een maximaal aantal levens te redden."

 

De burgemeester antwoordde dat hij een herdenkingsplaats een uitstekend idee vindt en daarbij denkt aan een monument of kunstwerk. Het zou ook zeer symbolisch zijn, mocht het gewest zo’n plek creëren. Carla en Olivia gaan hiermee akkoord, maar wensen dat in de gemeente zelf, dichtbij de mensen, een plek zou gecreëerd worden. De gemeente beschikt trouwens nog over fantastische beelden in het gemeentemagazijn, vervaardigd tijdens het beeldhouwsymposium dat jaren geleden in Sint-Pieters-Woluwe plaatsvond.