Nieuws

Carla Dejonghe vraagt taaluitwisselingen voor scholieren tijdens de zomervakantie
“Samen TikTok filmpjes maken is ook een taal oefenen”

Zullen de jongeren deze zomer kunnen deelnemen aan taalkampen in het buitenland? Het is voorlopig koffiedik kijken. “Wat we alvast kunnen doen, is een gratis taaluitwisseling organiseren in eigen land”, zegt Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld). “Een beetje zoals een Erasmusuitwisseling, maar dan zonder de grens over te steken.

Carla Dejonghe roept daarom de drie Gemeenschappen van het land op om gratis taaluitwisselingen voor Belgische scholieren te faciliteren. Een een-op-een taaluitwisseling kan een alternatief zijn voor de klassieke, dure taalvakanties.

Het is voor taalleerkrachten moeilijk om jongeren via afstandsonderwijs voldoende kansen te bieden om de andere taal te oefenen”, verduidelijkt Dejonghe. “Laat de jongeren daarom deze zomer de taalgrens oversteken om de andere landstaal op een leuke manier te oefenen bij een leeftijdsgenoot.” 

Carla Dejonghe: “Een taaluitwisseling biedt jongeren de mogelijkheid om zich volledig onder te dompelen in de andere landstaal. De jongeren verblijven dan om de beurt bij elkaar en oefenen de andere taal op een laagdrempelige manier. Indachtig de coronamaatregelen, wordt er zo telkens maar één jongere toegevoegd aan de 2 deelnemende gezinnen.”    

Bestaand of nieuw platform

Parlementslid Dejonghe roept de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap alvast op om het voorstel te bestuderen. Zij kunnen de taaluitwisselingen faciliteren door samen te werken met een bestaand platform of door er zelf een te ontwikkelen. De drie Gemeenschappen financieren bijvoorbeeld al het programma Bel'J, waarbij jongeren uit de verschillende Gemeenschappen van België de kans krijgen elkaar te ontmoeten via een groepsuitwisseling, vrijwilligerswerk of samenwerkingsproject in eigen land. “Maar groepsuitwisselingen zijn in deze coronatijden niet ideaal. De online uitwisselingstool Swap-Swap, gesteund door de Nederlandse Taalunie, komt het meest in de buurt van mijn voorstel. Je gaat ermee op zoek naar een Swap over de taalgrens met dezelfde interesses en organiseert een uitwisseling. Het is wel niet mogelijk om een Duitstalige swap te vinden”, aldus Carla Dejonghe.

Ook TikTok biedt taaloefenkansen

De liberale politica, die jarenlang zelf voor de schoolbanken stond als lerares Nederlands, wil vooral dat alle scholieren die dat wensen de kans krijgen om een andere taal te oefenen.  “De taaluitwisseling zou gratis moeten zijn zodat het voor iedereen toegankelijk is. Eén jongere voor een korte periode opvangen in een gezin, brengt geen grote kosten met zich mee. Bovendien krijgt het kind van het gastgezin daarna ook een taalbad bij het andere gezin. Door samen TikTok filmpjes te maken en een leuke tijd te beleven, leer je ook een taal”, concludeert Dejonghe.