Les news

Carla Dejonghe: ''De Vlaamse Gemeenschapscommissie vergeet onze lokale sociaal-culturele verenigingen niet”
Sociaal-culturele verenigingen krijgen ook dit jaar (financiële) steun van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. “De VGC vergeet onze lokale sociaal-culturele verenigingen niet”, aldus Brussels parlementslid Carla Dejonghe. Deze vreesden voor een inkomensverlies omwille van de pandemie en haar impact op hun activiteiten in 2020. Voor de toekenning van subsidies in 2021 zijn deze namelijk van tel. Brussels VGC-collegelid Pascal Smet bevestigde echter dat de erkenning van het sociaal-cultureel werk dit jaar slechts gedeeltelijk gebaseerd zal zijn op de werking van 2019-2020, waardoor ze dit jaar een financieel duwtje in de rug krijgen. Bovendien verzekert de VGC de verdere beschikbaarheid van meerdere aanspreekpunten in geval van vragen, om na corona niet in een zwart gat te vallen.

 

Louter afgaan op de activiteiten van het voorbije jaar zou in 2021 vanzelfsprekend leiden tot sterk verminderde subsidies. Gezien de cruciale rol van deze verenigingen, zijn we blij om te horen dat ze toch financieel ondersteund zullen worden”, legt Carla Dejonghe uit. Degenen die voldoen aan de minimale voorwaarden (d.w.z. effectief actief zijn geweest tijdens de pandemie en geplande activiteiten minstens ook in het Nederlands hebben aangekondigd), ontvangen dit jaar dezelfde subsidies als in 2020. “Er wordt dus niet puur naar het aantal activiteiten van vorig jaar gekeken, wat fair is. Vooral voor harmonieën klinkt dit als muziek in de oren, want zij hebben ettelijke repetities moeten annuleren om besmettingen te voorkomen, en online repeteren lukt niet”, althans Dejonghe, die zelf muzikante is bij de Muziekmaatschappij van Stokkel. Ook zullen verenigingen die extra moeite deden tijdens de pandemie beloond worden. Zij die het voorbije jaar actiever waren dan in 2019 worden namelijk hoger ingeschaald, en recent opgerichte en erkende verenigingen ontvangen ook subsidies.

 

Bovendien garandeert de VGC de verdere beschikbaarheid van meerdere aanspreekpunten voor verenigingen die met vragen zitten. Het zwart gat waarin ze na corona dreigen te vallen moet zo vermeden worden. Ze kunnen terecht bij de koepelorganisaties (waarbij ¾ van de erkende verenigingen aangesloten is), ‘De Federatie’, en de dienst Sociaal-Cultureel Werk van de VGC-Administratie.

 

Wij juichen de inspanningen van de Brusselse VGC toe om deze verenigingen door de crisis te slepen en de stad te laten heropleven. Het maatschappelijk leven moet absoluut heropgestart moet worden, en dat wordt ook via allerlei initiatieven gestimuleerd. Zo kijken wij uit naar de tweede editie van de Staycation deze zomer”, besluit Dejonghe. Recentelijk werden ook de projectoproepen ‘Connecting Brussels’ en ‘Jong zijn in tijden van corona’ gelanceerd.