Brussel, 1 april 2025 – Tijdens de Commissie voor Mobiliteit in het Brussels Parlement stelde Brussels Parlementslid Martine Raets de groeiende mobiliteitsproblemen voor ondernemers aan de kaak. Ze diende een parlementaire vraag in over de impact van het mobiliteitsbeleid op zelfstandigen en KMO’s en vroeg de Brusselse regering of er overleg is geweest met ondernemersorganisaties zoals Brupartners-Zelfstandige Ondernemers.
Uit de recentste barometer van deze organisatie blijkt dat meer dan 60% van de Brusselse ondernemers het mobiliteitsbeleid, inclusief het Good Move-plan, als schadelijk ervaart. De gevolgen zijn aanzienlijk:
- 5% van de ondernemers heeft Brussel al verlaten vanwege mobiliteitsproblemen.
- 35% overweegt een verhuis als de situatie niet verbetert.
- 77% van de ondernemers in sectoren zoals horeca, handel en consumentgerichte diensten melden een daling in hun klantenbestand sinds de invoering van Good Move.
Volgens Raets moeten beleidsmakers dringend werk maken van haalbare oplossingen. Ze vroeg de regering of voorstellen zoals goedkopere en toegankelijkere professionele parkeerkaarten, gratis randparkings aan metrohaltes en een uitbreiding van de gratis parkeertijd al overwogen zijn.
Ondernemers eisen oplossingen in plaats van obstakels
Brupartners-Zelfstandige Ondernemers waarschuwt dat het mobiliteitsbeleid bedrijven en jobs uit Brussel drijft. Voorzitter Julie Huntz benadrukt:
“Een stad die moeilijk bereikbaar is, duwt ondernemingen en jobs weg. We roepen beleidsmakers op om ondernemers actief te betrekken bij mobiliteitsplannen en maatregelen te nemen die de economische schade beperken.”
Daarnaast wees Raets op alternatieve oplossingen die door Parking Brussels zijn voorgesteld. Eén van de ideeën is het benutten van 40.000 in- en uitritten van gebouwen als laad- en loszones, mits duidelijke signalisatie en handhaving tegen misbruik. Dit zou handelaars en bedrijven helpen om hun leveringen efficiënter te laten verlopen.
Wat doet de Brusselse regering?
Tijdens de commissie vroeg Raets of er al overleg is geweest met Brupartners-Zelfstandige Ondernemers en welke concrete stappen de regering zal nemen. De ondernemers hopen op snelle maatregelen om de bereikbaarheid van Brussel te verbeteren en verdere economische schade te vermijden.
De vraag blijft: komt er effectief overleg en worden de nodige maatregelen genomen om Brussel opnieuw aantrekkelijk te maken voor ondernemers? De komende weken zullen uitwijzen of de Brusselse regering gehoor geeft aan deze dringende oproep.