Imane Belguenani vraagt ruimte voor grote maakbedrijven in Brussel
Er wordt geknabbeld aan de ruimte voor industriële activiteiten in Brussel. Ze staan onder druk door andere belangrijke stedelijke functies zoals huisvesting. “Dat zeg ik niet, dat zeggen de werkgevers én perspective.brussels, het expertisecentrum voor regionale en territoriale ontwikkeling van het Gewest zelf.” Imane Belguenani (Brussels parlementslid Open Vld) reageert op het antwoord van staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo) op haar vraag over herindustrialisatie. “De sluiting van Audi is een trauma voor het Gewest. Het antwoord van de minister is niet geruststellend. Ze wil het opvangen met kleinschalige productie dicht bij de consument, met nadruk op lokale circuits. Economische transitie is zoveel meer dan economische autarkie, zelfredzaamheid, … een gesloten, kleine maar fijne economie.”
Al enkele maanden hebben de sectorfederaties Agoria (technologie), Embuild (bouw), essenscia (chemie), Federgon (human resources) en Fevia (voeding) hun krachten gebundeld om een oproep tot herindustrialisatie van Brussel kracht bij te zetten. Hun platform Brussels Industries Synergy vraagt naast een industrie-vriendelijk fiscaal beleid, vergunningsbeleid, arbeidsmarktbeleid, activering, opleiding, onderwijs, … ook letterlijk ruimte voor industrie in Brussel. Deze vijf industriële sectoren vertegenwoordigen 85.000 directe jobs en 200.000 indirecte banen. Maar ook het officiële expertisecentrum van het Gewest, perspective.brussels, zet deze oproep kracht bij: “In een aantrekkelijke en aangename stad, zowel voor de inwoners als voor de mensen die er werken, is een goed evenwicht tussen functies noodzakelijk (waaronder huisvesting, voorzieningen, winkels en productieruimten).” Ze voegen eraan toe dat uit hun laatste survey blijkt dat er een gebrek aan ruimte is voor productiebedrijven. De industriezones zijn verzadigd. “De aanwezigheid van industrie in gemengde zones blijft afnemen onder druk van andere stedelijke functies (met name huisvesting en openbare voorzieningen).” Er wordt dus beknibbeld op de ruimte voor industrie.
De oproep van Brussels Industries Synergy kadert volledig in de “energie-, klimaat- en digitale transitie” waar deze sectoren ook op anticiperen. “Bij de vele bedrijfsbezoeken die we wekelijks met www.brusiness.brussels op het terrein doen, zien we hoe de economische transitie vooral door bedrijven wordt gestuurd. Ze hebben een impact door hun schaal op deze transitie”, meent Imane Belguenani. “Het blijft me dan ook verbazen hoe staatssecretaris Trachte (Ecolo) de economische transitie steeds opnieuw herleidt tot kleinschaligheid, lokale ketens en andere clichés. Economische transitie is kleinschalig experimenteren, maar het is ook zoveel meer: innovatie, start-ups, maar ook schaalvergroting en vergroening van de mainstream economie om impact te hebben. Om jobs te behouden en te creëren! Met economische autarkie komen we er niet.”