Logo Brussel Brussel

Eenmaking Brusselse politie: "Waar-is-Rudi-Vervoort blijft vragen ontwijken”

"Het drugsgeweld in Brussel is vandaag voor de politie wat de brand van de Innovation in 1967 was voor de brandweer: een duidelijk signaal dat de eengemaakte politiezone er moet komen."

„Het drugsgeweld in Brussel is vandaag voor de politie wat de brand van de Innovation in 1967 was voor de brandweer: een duidelijk signaal dat de eengemaakte politiezone er moet komen.”

Het Brussels Parlement kon eindelijk een volle voormiddag debatteren over het drugsgeweld in de hoofdstad. Imane Belguenani herinnerde minister-president Vervoort aan de brand in de Innovation in 1967. “De tekortkomingen van de brandpreventie hebben toen geleid tot een fusie naar één Brussels brandweerkorps. Dit is wat de politie vandaag ook nodig heeft”

Belguenani vroeg Vervoort concreet om nu al afspraken te maken met de bevoegde federale minister Quentin (MR). Ze wil weten wat de rol van de minister-president zal zijn als er één politiezone komt, en of het Brussels Parlement dan eindelijk de eengemaakte politieraad zal zijn, waar democratische controle op het veiligheids- en politiebeleid mogelijk zal zijn?

Imane Belguenani:  “Vervoorts antwoord was ontgoochelend! Ik heb hem geantwoord dat hij zich blijft verschuilen achter de complexiteit van de bevoegdheidsverdeling. Hij had al die jaren binnen die complexiteit zijn bevoegdheden maximaal kunnen invullen. Hij had genoeg gelegenheden om de controle , tijdelijk of permanent over te nemen. De wet voorziet het. Het was zijn politieke keuze om die rol niet op te nemen, met de gevolgen die we kennen. Ik hoop dat hij nu wél constructief zal meewerken aan de komende hervorming, zodat uw opvolger zijn verantwoordelijkheid kan opnemen.”

„Brusselaars vinden veiligheid een topprioriteit, ook in lopende zaken.”

Drugsgeweld is inderdaad een zaak van de federale recherche. De schietpartijen in Brussel houden wel degelijk verband met drugs die in de haven van Antwerpen worden ontscheept. Het overstijgt het gewest. Maar dit neemt, volgens Open Vld niet weg dat er al stappen gezet werden naar één gewestelijk veiligheidsbeleid, onder andere op aandringen van de liberalen: de fusie tot zes zones in 1998, de zesde staatshervorming met de bevoegdheid voor de coördinatie van het veiligheidsbeleid door de minister-president (de CORES), de oprichting van Brusafe, het Brussels Gewestelijk Crisiscentrum, dat in crisissituaties de totale veiligheidscontrole overneemt.

Rudi Vervoort heeft nagelaten deze bevoegdheden te benutten. Nu zal de federale regering de fusie en de bevoegdheden top-down regelen. Er zal geen excuus meer zijn voor de minister-president, de huidige in lopende zaken, noch de nieuwe minister-president met volle bevoegdheid, aldus Imane Belguenani.

Imane Belguenani
14 februari 2024

Brand Innovation in 1967
Juridische kennisgeving | Privacy