Nieuws

Brusselse jeugdwerkloosheid in vrije val
De Brusselse jeugdwerkloosheid breekt maand na maand records, in positieve zin. Al vier jaar blijft ze ononderbroken dalen: het is van 1991 (Wilfried Martens was toen nog premier van België) geleden dat er nog zo weinig jongeren zonder werk zaten in Brussel.

Ook de algemene werkloosheid zit op het juiste spoor: met 16,4 % klokken we opnieuw 4,4 % lager af dan een jaar geleden, en zelfs 15 % lager dan in mei 2014!

Heel positieve cijfers dus, maar we kraaien geen victorie. De werkloosheid is nog steeds te hoog, en ook bij een jeugdwerkloosheid van 22,4 procent leggen we ons niet neer. De komende maanden steken we met de Brusselse regering en het parlement nog een tandje bij in de strijd tegen de werkloosheid.

Alle tewerkstellingsmaatregelen die we door de zesde staatshervorming van het federale niveau hebben geërfd, worden vereenvoudigd en verbrusseld. We gaan van een wirwar van 28 maatregelen naar een eenvoudig en samenhangend geheel van 4 maatregelen om mensen aan het werk te helpen én te houden. Daarbij leggen we de focus veel meer dan vroeger op de specifiek Brusselse problematieken, met name de hoge jeugdwerkloosheid.

Met de juiste positieve ingesteldheid en de juiste maatregelen blijft Brussel vooruitgaan. Het is nog veel te vroeg voor een hoerastemming, maar het wordt wel stilaan duidelijk dat de onverbeterlijke pessimisten hun eindeloze klaagzang toch stilaan moeten inruilen tegen een ander deuntje. Wij werken ondertussen in stilte verder aan het Brussel van de toekomst.

Hier vindt u het volledige persbericht van Actiris over de werkloosheidscijfers van mei.