Nieuws

Brusselse scholieren probeerden maand rond te komen met 180 euro
De leerlingen van het 6de en 7de jaar kantoor van het Koninklijk Atheneum Ukkel probeerden een maand rond te komen met slechts 180 euro, het bedrag waarmee Miss Dakloos Thérèse Van Belle het elke maand moet doen (na aftrek van alle vaste kosten). Brussels parlementslid Carla Dejonghe ging eerder al de uitdaging aan.


Besparingstip van de jongeren: "Neem een kip als gezelschapsdier!”

Uit een recente studie van het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (Cebud) blijkt dat 10% van de Vlaamse jongeren tussen 16 en 18 jaar al schulden heeft, ook al zijn die vrij beperkt. 12% van hen vertoont financieel risicogedrag.

Leerkracht Sandra Grenson licht toe: “Zowel de ouders als de school spelen een belangrijke rol in de financiële opvoeding van jongeren. Met dit project wilt onze school de jongeren leren om op een bewuste en een verantwoordelijke manier met geld om te gaan. Ze werden ook geconfronteerd met een aantal onvoorziene uitgaven waarvoor ze een oplossing moesten zoeken. Kortom, het leven zoals het is.”

De betrokken leerkrachten stonden versteld van de creativiteit van de leerlingen én hun constante angst om niet rond te komen. De leerlingen leefden zich dus volledig in en kwamen met een aantal verrassende besparingstips naar voor, zoals: “Neem een kip als gezelschapsdier. Naast gezelschap geeft het dier gratis eieren, eet het keukenafval op en bij overlijden door ouderdom kan je het vlees opeten.” Een andere leerling was dan weer zeer trots dat hij na lang zoeken een kapper had gevonden die slechts 7 euro aanrekent voor een snitbeurt.

Ter voorbereiding ontvingen de leerlingen Brussels parlementslid Carla Dejonghe die hen een aantal tips gaf en hun vragen beantwoordde. Carla Dejonghe: “Ik ben heel blij dat dit project tot stand is kunnen komen in samenwerking met de leerkrachten van het Atheneum. Ik hoop dat ook andere scholen het project zullen oppikken want dankzij deze pedagogische oefening bleef het niet enkel bij theorie, maar moesten de jongeren echt aan het rekenen slaan en oplossingen zoeken. De leerlingen uit Ukkel hebben trouwens zelf al om een vervolgproject gevraagd en willen bijvoorbeeld meer te weten komen over vrijwilligerswerk en voorbereid worden op alleen of samenwonen. Zelfstandig wonen is duur dus de jongeren zijn ook geïnteresseerd in advies over betaalbare interieurinrichting en dergelijke.”

Afsluitende maaltijd met Miss Dakloos

Ter afsluiting van het project organiseerden de leerlingen een budgetvriendelijke lunch (2,19 euro/persoon!) en ontmoeting met Miss Dakloos en Carla Dejonghe. Hét moment om ervaringen uit te wisselen en te evalueren. Slechts 4 leerlingen slaagden er niet in om uit het rood te blijven. Het was een beklijvende ervaring die de leerlingen veel prijsbewuster maakte en deed nadenken over de angst waarin mensen in armoede voortdurend leven. Tot slot kreeg Miss Dakloos een doos vol etenswaren van de leerlingen. Een tof en overdacht geschenk!