Nieuws

We helpen onze ondernemers door de huurindexering voor handelspanden tijdelijk te beperken
BRUSSEL - 30/11/2022 - In de commissie Economische Zaken werd een voorstel van ordonnantie ingediend, mee ondertekend door Khadija Zamouri. De ordonnantie zorgt voor een tijdelijke beperking van de huurindexering voor handelspanden. 

Khadija: "De ordonnantie die hier voor ons ligt is een maatregel om onze kleine handelaars te ondersteunen en concrete hulp te voorzien. De energiecrisis en hoge inflatie maakt het nodig om actief in te grijpen om deze groep door de winter te helpen. Daarom stellen we voor om de indexering van de handelshuurprijzen voorlopig te beperken. Het is geen actie die we zomaar nemen. Het omvat een tijdelijke maatregel die zo snel als mogelijk terug opgeheven wordt. Maar momenteel is deze ingreep noodzakelijk om de Brusselse handelaars verder te helpen. 

De handelaars die panden huren zijn niet de enige speler in dit verhaal. Er zijn ook de verhuurders die op deze manier hun kosten zien stijgen. Hun onroerend goed is een investering, een verbintenis die ze aangaan met de gedachte van zekerheid. Dat is voor ons belangrijk en willen we zoveel mogelijk garanderen. Een crisis schaatst daar dan tussen, op dat moment moet je flexibiliteit tonen. 

Soms moet het snel gaan, gerichte hulp die een onderscheid maakt tussen wie het echt nodig heeft, heeft altijd een streepje voor. Daarbij is het bijzonder jammer dat we deze maatregel niet kunnen koppelen aan een EPB certificaat, zoals we dat ook bij de particuliere huur hebben vastgeklonken. Handelszaken hebben nog geen verplichte EPB score. Daar moeten we werk van maken. Zo kunnen we hen belonen die investeren in duurzame gebouwen, die een lange termijnvisie aan de dag leggen en ook anderen aanmoedigen om daarin te investeren. 

Het belangrijkste blijft echter dat we de handelaars kunnen helpen de winter te overleven. Daarom stemt onze fractie voor dit voorstel van ordonnantie."