Nieuws

Guy Vanhengel: Open Vld Brussel wil Brussels debat over financiële stromen in België
BRUSSELS PARLEMENT - Open Vld Brussel wil Brussels debat over financiële stromen in België. Het bureau van het Brussels parlement stemde, op vraag van Carla Dejonghe, in om hoorzittingen te organiseren over “de financiële stromen tussen gewesten in België en de financiering van de gewesten en de gemeenschappen”. Een goed geïnformeerd debat in het Brussels Parlement dringt zich op. “Het kan niet dat we in België over de hoofden van de Brusselaars heen blijven babbelen over de rol van de Brusselse economie in dit land zonder kennis van de reële financiële stromen”, stelt Guy Vanhengel. “Dit debat is noodzakelijk, wat ook ieders voorkeur is qua eventuele institutionele hervormingen in 2024. Laat eerst de cijfers spreken”. Open Vld hoopt hiermee het debat eindelijk te objectiveren.


De voorbije maanden waren er al een aantal zeer grondige studies die de traditionele beeldvorming van grote financiële stromen vanuit Vlaanderen naar Brussel op basis van cijfers ontkrachtten. We denken onder andere aan de studie van Willems Sas (KUL) op basis van gegevens van de nationale Bank van België. We denken ook aan de studie van Ludo Stuyven (KUL/HIVA) over de dynamiek van de Belgische en regionale arbeidsmarkten. 


Minister Sven Gatz bestelde zelf ook een studie: “Studie naar de financiële, institutionele en operationele weerslag van de overdracht van de gemeenschapsbevoegdheden naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bij een mogelijke zevende staatshervorming” (ULB-DULBEA, ULiège-Taks Institute en UNamur-CERPE) die de nood van een herziening van de financieringswet aantoont. Sven Gatz en de verschillende onderzoekers zullen uitgenodigd worden om in het parlement in de commissie algemene zaken onder voorzitterschap van Rachid Madrane, de resultaten van de studies te komen presenteren.