Nieuws

Brussels Housing Futures Podcast : SOCIALE HUISVESTING met Carla Dejonghe, Dorien Robben, Stefan Cornelis en Frederik Ceulemans - NL
Aflevering 2 van Brussels Housing Futures Podcast. In deze aflevering gaan we in gesprek met Carla Dejonghe (Brussels parlementslid), Stefan Cornelis (voorzitter OCMW Ukkel), Dorien Robben (Adjunct-directeur-generaal BGHM) en Frederik Ceulemans (raadslid OVM Lakense Haard) over sociale huisvesting, of zeg maar Publieke huisvesting. Niet alleen de private vastgoedmarkt staat onder druk maar ook staan er ongeveer 50.000 gezinnen op de lijst van kandidaat-huurders voor een sociale woning. Vandaag bestaat er een dicrepantie tussen het publieke woonaanbod en de veranderende woonnoden van de kandidaat-bewoners. Het sociaaldemografisch model van de Brusselse gezinnen is immers zeer specifiek en vereist een aangepast aanbod. Collectieve huisvesting kan ook hier steeds meer een volwaardig alternatief worden. Want laat ons niet vergeten dat huisvesting een grondrecht is.

 

Sociale huisvesting is al lang een enorm probleem. Ook in de vorige legislaturen werd er steeds een punt van gemaakt om extra sociale woningen bij te bouwen, helaas niet altijd met succes. In dat opzicht is het positief dat de Brusselse Regering een plan heeft opgesteld om die problemen structureel aan te pakken. Vandaag telt de wachtlijst voor sociale woningen in het Brussels Gewest bijna 49.000 mensen. Het noodplan moet minstens 15.000 gezinnen tijdens deze legislatuur een oplossing aanbieden, kondigde staatssecretaris voor Huisvesting Nawal Ben Hamou op een persconferentie aan. Daarvoor komen er 3800 nieuwe sociale woningen door bouw of verwerving. De hervorming van de huurtoelage moet zorgen voor 12.800 nieuwe begunstigden. Voorts worden 1.750 openbare woningen beschikbaar gesteld aan het tarief voor sociale woningen en komen er 2.500 extra woningen bij de sociale verhuurkantoren (SVK's) bij. Ook worden 36.758 sociale woningen gerenoveerd.


Luister nu naar deze beestige aflevering van Café Urbain Podcast via Apple Podcasts, Spotify, Soundcloud of gewoon hier.

BHGM PROJECTS: https://slrb-bghm.brussels/fr/projets-et-chantiers/constructions

CALICO: https://calico.brussels/nl/
BRUZZ: https://www.bruzz.be/samenleving/wonen-hoe-bouwen-amsterdam-en-brussel-aan-een-leefbare-en-betaalbare-stad-2021-04-20