Nieuws

Het nieuwe schooljaar is een kans om de vaccinatiegraad in Brussel te doen stijgen.
Het is september en dus gaan de Brusselse ketten opnieuw naar school. Het is dan oko geen toeval dat onze minister Sven Gatz de afgelopen weken van speelplaats naar speelplaats ging om nieuwe scholen plechtig te openen. Campus Kompas in Schaarbeek (1060 plaatsen) , de Freinet basisschool De Telescoop in Laken (200 plaatsen), de Lutgardisschool in Elsene (240 plaatsen), het zijn maar enkele voorbeelden van de voortdurende investeringen van de VGC in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel. Een half miljard euro werd er, sinds de eeuwwisseling, geinvesteerd voor de renovatie,  nieuwbouw en betere werking van scholen. 

 

"Deze nieuwe Campus Kompas past binnen een broodnodige capaciteitsuitbreiding in Schaarbeek. Met onze twee Nederlandstalige gemeentescholen en een verdere groei van de Franstalige gemeentescholen (+750 lagere school en +96 in het secundair) Zowel voor het Nederlandstalig als het Franstalig onderwijs. Dankzij de investeringen van de VGC kunnen we niet alleen in maar ook rond de school werken aan een nieuwe dynamiek."


Quentin Vandenhove, schepen in Schaarbeek

 

Vaccinatie op school

In het Brussels Gewest geldt er in het onderwijs nog steeds een mondmaskerplicht. Begin september werd een sensibiliseringsactie voorgesteld in het onderwijs, die de vaccinatiegraad in Brussel bij leerlingen en ouders moet helpen opkrikken. Hiervoor kregen  de schooldirecties de nodige documentatie en modelbrieven. Zo is de VGC deze week van start kunnen gaan met het uitdelen van de eerste prikken. De VGC wil zoveel mogelijk leerlingen via de school vaccineren. De vaccinatie wordt per school georganiseerd volgens de mogelijkheden van de school. Scholen die dicht bij een Brussels vaccinatiecentrum liggen, gaan er met de leerlingen naartoe. Ze krijgen daar hun eerste en een tweede prik. In andere scholen komt een vaccinatieteam leerlingen vaccineren op school. 

 

Op dit moment is 20% van de Brusselse jongeren tussen 12 en 17 jaar volledig gevaccineerd. 30% van deze jongeren kreeg één dosis toegediend. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest lopen 15.330 leerlingen school in één van de 40 Nederlandstalige secundaire scholen.

 

“In het hoofdstedelijk gewest is de vaccinatiegraad van 65% nog niet bereikt. Door jongeren nu ook de mogelijkheid te bieden zich via de school te laten vaccineren, hopen we dat percentage geleidelijk aan omhoog te krijgen. Na twee weken van sensibiliseren en informeren, wordt vanaf deze week ook effectief geprikt. We hopen dat jongeren begrijpen dat ook zij hun steentje kunnen bijdragen. Het vaccin is de enige manier om jezelf en anderen te beschermen tegen een ziekenhuisopname,” 


Sven Gatz, Brussels minister