Nieuws

Khadija Zamouri benadrukt het belang van een objectief en humanitair vertrekpunt voor de ontwikkeling van Artificiële intelligentie
Brussels Parlement - 19 mei 2021- Khadija Zamouri (Open Vld) nam in de commissie economie deel aan het debat over de toekomst van Artificiële intelligentie in Brussel. “Als we deze trein missen dan zijn we verloren voor een aantal generaties. Het moet van in het begin goed zitten of we gaan iedere keer opnieuw kleine brandjes moeten blussen en problemen oplossen achteraf.” Aldus Zamouri.


In een studie van de Europese commissie naar het ontwikkelen van ‘trustworthy’ AI, werden zeven richtlijnen geformuleerd: menselijk toezicht, veiligheid, privacy en databeheer, transparantie, diversiteit, eerlijkheid, niet discriminerend en verantwoordelijkheid. Deze richtlijnen dienen te functioneren als leidraad bij het ontwikkelen van producten met artificiële intelligentie binnen Europa. "Die zeven punten horen we altijd te overlopen vooraleer een tool met AI wordt geproduceerd of aangekocht. De partners met wie het gewest samenwerkt dienen ook gescreend te worden aan de hand van deze richtlijnen.” Aldus Zamouri.

L'intelligence artificielle doit être inclusive

“De uitdaging zit hem niet in het ontwikkelen van producten met Artificiële intelligentie. Vandaag de dag zijn de meest diverse sectoren er mee bezig. We spreken allemaal de ai-taal, bewust of onbewust. “De uitdaging zit in het ontwikkelen van een sterke fundering voor de ontwikkeling van dergelijke tools. Een fundering die gebaseerd is op de Europese richtlijnen.”

 
Strategisch moet Brussel nagaan wat nieuwe trends als virtual reality, artificiële intelligentie, autonoom transport (zelfrijdende wagens) betekenen en hoe dit best voorbereid wordt op vlak van opleiding, vorming en impact op stadsplanning en organisatie.