Nieuws

Kurt Deswert, gemeenteraadslid St-Lambrechts-Woluwe: MR+ / Open Vld wil een heropeningspremie voor de horeca in Sint-Lambrechts-Woluwe. 
Liberale oppositie verzet zich tegen plannen gemeentebestuur Sint-Lambrechts-Woluwe om subsidies te geven om rechtszaken aan te spannen tegen federale overheid. 


MR+ / Open Vld Sint-Lambrechts-Woluwe verzet zich tegen de subsidie van €10.000 die het gemeentebestuur en haar burgemeester Olivier Maingain wil geven aan Horeca Brussel om de federale overheid voor het gerecht te dagen rond de coronamaatregelen. Voor MR+/Open Vld mag het geld van de lokale belastingbetaler niet gebruikt worden om aan federale oppositie te doen. Maar wél om de lokale horeca concreet te steunen in erg moeilijke omstandigheden. Daarom stellen MR+-gemeenteraadsleden Kurt Deswert en Amélie Pans voor om het geld te gebruiken om lokale restaurants en cafés een heropeningspremie te geven. Daarmee kunnen ze materiaal aanschaffen voor de heropening van de terrassen en het zomerseizoen, maar ook voor nadien; zoals luchtverversers, hygiënisch materiaal enzovoorts. 


Steunpremie

Gemeenteraadslid Kurt Deswert (Open Vld) deed eerder al het voorstel om een steunpremie te geven, maar kreeg toen te horen dat er geen geld was: “Het verbaast ons dat er nu middelen gevonden worden hiervoor. Dit geld zal ook niet ten goede komen aan de lokale middenstand. Bovendien heeft de Brusselse horecafederatie als belangenvereniging dit geld ook niet per se nodig om rechtszaken aan te spannen als ze dat wil. Dit lijkt dus vooral op politieke communicatie vanwege het gemeentebestuur, met lokaal belastingsgeld. Wat is in feite de bedoeling van het gemeentebestuur? Wil men de bestaande spanningen rond de coronamaatregelen nog verder op helpen voeren? .” 


Omdat 10.000 euro geen erg groot bedrag is, wil MR+ de bestaande, maar weinig gebruikte steunmaatregelen van het gemeentebestuur heroriënteren. Fractieleidster Amélie Pans (MR): “De gemeente heeft 150.000 euro voorzien voor de relance van de lokale economie. Recent werd nog eens 20.000 euro extra voorzien. Ze werken onder meer met een cadeauchequesysteem (boncado). Daarmee kunnen klanten bij lokale middenstanders kopen. Slechts heel weinig mensen maken hier gebruik van. Waardoor de gemeente nog maar een kleine 4000 euro uitgegeven heeft. Wij stellen voor om 30.000 euro van die middelen te herbesteden. Samen met die 10.000 euro subsidie zouden die dan gebruikt kunnen worden om de ongeveer 150 restaurants en cafés in onze gemeente een heropeningspremie van 300 euro te geven. Geld dat tenminste rechtstreeks naar onze restaurants en cafés gaat.” 

Deswert zal het college op de gemeenteraad van maandag 26/4 interpelleren over de plannen. MR+ wist vorige zomer het schepencollege nog te overtuigen om de lokale regels rond de terrassen te versoepelen. Het vroeg ook tijdens de afgelopen begrotingsbesprekingen al om meer middelen te voorzien om de lokale winkels te ondersteunen. 

https://www.facebook.com/kurt.deswert