Nieuws

“Maak trouwen in openlucht mogelijk” (Open MR Sint-Pieters-Woluwe)
Sinds het begin van de coronacrisis organiseren verschillende gemeentes officiële huwelijksplechtigheden in openlucht. Open MR Sint-Pieters-Woluwe pleit ervoor om ook in hun gemeente trouwen in openlucht mogelijk te maken, wat in het Brussels gewest voorlopig enkel in Ukkel kan. Volgens Carla Dejonghe en Tanguy Verheyen zijn dergelijke ceremonies niet alleen veiliger, maar ook romantischer.

 

Huwen in een markante en/of romantische plaats wordt in sommige gemeenten aangeboden. Zo wordt de keuzevrijheid voor aanstaande echtgenoten aanzienlijk uitgebreid, zker nu de coronamaatregelen de burger aanzetten om zich meer buiten te begeven.

 

In principe wordt het huwelijk voltrokken op het gemeentehuis. Het  burgerlijk wetboek bepaalt echter dat de gemeenteraad andere openbare plaatsen met een neutraal karakter, waarvan Sint-Pieters-Woluwe het uitsluitend gebruiksrecht heeft, kan aanwijzen als plaats om het huwelijk te voltrekken. De Open MR-fractie wil dat die mogelijkheid effectief benut wordt en interpelleerde hierover in de gemeenteraad.

 

Meer en meer koppels kiezen bewust om geen religieuze huwelijksplechtigheid te houden. Hierdoor wint het burgerlijk huwelijk aan symbolisch belang. Bied de aanstaande echtgenoten dan de optie om op een andere plaats te trouwen dan het gemeentehuis.

 

Carla Dejonghe: "Je trouwdag zou de mooiste dag van je leven moeten zijn. Zelf denkt onze fractie alvast aan het Rozenpark of het Croussepark." Tanguy Verheyen vervolgt: "Het moet een romantisch decor vormen voor wie elkaar het ja-woord wil geven onder een hopelijk stralende blauwe hemel. De groendienst van de gemeente kan op deze plek ook een tandje bijsteken."

 

Het voorstel is ondertussen al meermaals opgepikt door de pers, o.a. door Vivacité (RTBF) die Carla Dejonghe interviewde in het Croussepark. Ook de burgemeester, die eerst wat twijfelachtig was, bleek hier dan toch toe bereid gevonden. Hoewel dit idee momenteel vooral kadert binnen de coronamaatregelen, zouden ook na de crisis koppels de keuze moeten hebben om in de buitenlucht te trouwen. En waarom zou dit niet kunnen in alle Brusselse gemeenten?