Nieuws

E-inclusie als basis voor een Smart City
De vraag is niet of Brussel mee hoort te innoveren in nieuwe technologieën, de vraag is wanneer. En liefst zo snel mogelijk. Zoals al veen gezegd en geschreven mogen we de aansluiting met de toekomst niet missen. Zo is bv. 5G de enige mobiele netwerktechnologie

die aan de toekomstige maatschappelijke behoeften kan voldoen. Ze biedt niet alleen ultrasnelle mobiele breedband connectiviteit, maar beperkt de reactietijd van het netwerk tot milliseconden. Dat garandeert een ongezien hoge betrouwbaarheid, wat cruciaal is voor toepassingen die een onmiddellijke respons vereisen. Dat maakt 5G bijzonder geschikt voor sectoren zoals de gezondheidszorg, de maakindustrie, autonoom transport, robotica en virtual reality.

 

Digitaal normaal

Een Smart city integreert die nieuwe technologie in onze samenleving op een veilige, evidente en gebruiksvriendelijke manier. Ze kan bijvoorbeeld helpen om overheidsdiensten efficiënter en klantgerichter te maken. Ook Brussel springt langzaam maar zeker op de kar. Datastore.brussels is bijvoorbeeld een gewestelijke platform met als doel het openstellen en delen van gegevens en diensten in onze stad. Maar ook kan je op smarcity.brussels nu meedoen met een peiling over digitale inclusie. Zeker dat laatste is een essentieel aspect. Dat nog niet iedereen mee is werd wel heel zichtbaar tijdens deze crisis. We moeten we nog beter begrijpen dat het digitale normaal niet voor iedereen even evident is. De digitale kloof onder onze stadsbewoners dichten moet een prioriteit zijn. Voor kwetsbare groepen kan de insluiting of uitsluiting van digitale media een wereld van verschil maken. Toegang, gebruik en begrip van digitale media kan hen sterken en empoweren of, indien deze niet aanwezig zijn, nog meer uitsluiten van participatie aan de samenleving. Deze doelgroepen hebben vaak specifieke leerbehoeften. 


'E-inclusie gaat niet enkel over skills maar ook over kennis. Om vragen en angsten van antwoord te bieden willen de Brusselaars mee betrekken bij het beleid. In de burgercommissies zullen we uitleggen waarom 5G belangrijk is voor onze stad.'

Khadija Zamouri Brussels parlementslid


Digitale inclusie betekent mensen kansrijk maken in het digitale tijdperk. De juiste tools aanreiken om de nodige skills te verwerven is de essentie van onze taak. Zo vinden zij aansluiting bij de arbeidsmarkt van morgen.

info: khadijazamouri.be