Nieuws

Carla Dejonghe over verlenging verbod op uithuiszettingen in Brussel: “OCMW’s moeten tussenkomen bij achterstallige huur”
Bij het begin van de coronacrisis werd er besloten om tijdelijk een verbod op uithuiszetting in te voeren van huurders die hun huur niet meer kunnen betalen. Wat de Open Vld-fractie betreft, is dit niet meer opportuun. “Het Brussels Gewest heeft 30 miljoen euro ter beschikking gesteld van de OCMW’s om Brusselaars met financiële problemen ten gevolge van de crisis te helpen. Ik wil nu weten hoeveel daarvan werd gebruikt om achterstallige huren te betalen”, aldus fractievoorzitter Carla Dejonghe.

 

Carla Dejonghe is nogmaals tussengekomen in het Brussels parlement hierover, naar aanleiding van een actualiteitsdebat vandaag in de commissie huisvesting. Al jaren is het OCMW het aanspreekpunt voor huurders met financiële problemen. Of het nu gaat over een mogelijke afsluiting van elektriciteit of watermeter bij niet betalen van facturen, of  over dreiging van uithuiszetting bij niet betalen van de huur. “Mijn collega Khadija Zamouri heeft al gevraagd naar het aandeel van de COVID-middelen die werden gebruikt voor achterstallige huur door de OCMW’s. In plaats van dat verbod op uithuiszettingen te verlengen, willen we de compensatie voor de verhuurders objectiveren en verbeteren vanuit de OCMW’s.

 

De Open Vld-fractie vindt het niet serieus dat enkel de eigenaar het risico voor de financiële problemen draagt, zonder te kunnen ingrijpen. “Dit is een zeer slecht signaal voor de huurmarkt. Deze voorziet verplichtingen voor de eigenaars en de huurders. Als kleine eigenaars niet meer zeker zijn dat huurders hun huur zullen betalen, zullen ze niet meer investeren en zal de kwaliteit en het aanbod van de woningen daar zwaar onder lijden” aldus Carla Dejonghe. Er is nood aan een structurele oplossing volgens de liberale politica.

 

Tot slot heeft Carla Dejonghe herhaald dat een huurprijs verlagen, of iemand zijn huur niet laten betalen nog nooit voor bijkomende woningen heeft gezorgd. Het grootste probleem in Brussel is vandaag het gebrek aan huur- en koopwoningen. Elk individueel geval moeten we ‘au sérieux’ nemen. Daarom benadrukt Dejonghe de rol van het OCMW en de begeleiding. Maar algemene spectaculaire maatregelen nemen om de publieke opinie te sussen zorgt niet voor bijkomende woningen... integendeel.