Nieuws

Historische liften krijgen een vrijstelling voor de moderniseringsprocedure - Carla Dejonghe: ''Een hoogdag voor een strijd die wij al 20 jaar voeren''
BRUSSEL- Het was toenmalig Brussels parlementslid René Coppens die in 2004 waarschuwde voor de dreiging voor het verlies van een onderschat maar waardevol stuk Brussels erfgoed. Honderden liften in onze stad werden immers gebouwd voor 1958 en volgens de veiligheidsrichtlijnen moeten deze liften gemoderniseerd worden tegen 31 december 2022. Sinds Het koninklijk besluit van 9 maart 2003 betreffende de beveiliging van liften hebben veel eigenaars de verplichting om de preventie, veiligheid en onderhoud hun handen vol om eraan te voldoen. De op maat gemaakte risico-analyse die tien jaar later zijn intrede deed, betekende een eerste echte stap in het redden van onze historische liften. Wel moesten eigenaars vaak enorme sommen geld op tafel leggen om hun erfgoed in regel te brengen.
Dat komt omdat de daarbij horende risicoanalyse niet is aangepast aan de specifieke kenmerken van oude liften. Historische, esthetische of technische kwaliteiten zouden daarbij aangetast kunnen worden. Normaal moesten alle liften tegen 31 december 2022 gemoderniseerd zijn maar nu kondigt staatssecretaris voor Erfgoed en Stedenbouw, Pascal Smet, een uitzondering op de moderniseringsprocedure aan voor liften van voor 1958. Dit is een belangrijke stap in de redding van ons erfgoed. 


'Hiermee voert bevoegd staatsecretaris Smet uit wat we afgesproken hadden in het regeerakkoord. Na twintig jaar kunnen we met Open Vld Brussel tevreden zijn. De redding van ons uitzonderlijk mooi en technisch hoogstaand erfgoed is nabij.'

Carla Dejonghe, Brussels parlementslid.

 

De volgende stap in de bescherming van de liften is het opstellen van een inventaris, een project dat woensdag van start is gegaan. Homegrade, het Brusselse adviesbureau voor huisvesting, en urban.brussels, de gewestelijke administratie voor stedenbouw en erfgoed, roepen alle Brusselse eigenaars van oude liften op om hun hun liften online te registreren en een certificaat van erkenning van de historische waarde aan te vragen.

 

Info: Homegrade.brussels