Nieuws

AFDELING ST-AGATHA-BERCHEM - Vincent Riga 'We laten het politiek debat niet kapen door complotdenkers'
“We staan voor leefbaarheid, ook lokaal. Maar a.u.b. bespaar ons het complot denken. Het debat over 5G is economisch en maatschappelijk te belangrijk om het aan enkele onwetenschappelijke clichés over te laten”. Vincent Riga heeft namens Open MR fel gereageerd op een bijdrage van Ecolo-Groen in het gemeentelijk infoblad van Sint-Agatha-Berchem. De Ecolo-Groen fractie pleitte in Berchem News tegen 5G vanwege mogelijke schadelijke effecten op de gezondheid, de privacy en zelfs op lokale werkgelegenheid. 5G is de nieuwe technologie voor onze smartphones, maar ook voor tal van toepassingen in ziekenhuizen, in het verkeer, in telewerk, in de nieuwe milieuvriendelijkere manieren van ondernemen. De maatschappelijke en economische impact is zeer groot.

 

'We moeten de ongerustheid over de blootstelling aan stralingen bij inwoners ernstig nemen, maar dat moeten we als politicus op een ernstige manier doen aan de hand van juiste informatie'. 

Vincent Riga, gemeenteraadslid in St-Agatha-Berchem

 

Open MR Berchem vraagt, zoals de liberalen van Open Vld en MR in het Brussels parlement, dat de stralingsnormen aangepast worden om 5G te kunnen uitrollen in Brussel. Maar wel slim, aangepast en in binnen de normen van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). Om de transparantie te verhogen wil Open MR dat alle Brusselaars steeds het recht moeten hebben om hun blootstelling aan electromagnetische stralingen te kennen. Dat bestaat vandaag al, elke burger kan zich daarvoor richten tot Leefmilieu Brussel, maar veel Brusselaars weten het niet.

 

'Bezorgdheid is legitiem, maar fake news is niet het antwoord. Er wordt zeer zorgvuldig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar 5G en tot op heden is er geen enkel verband aangetoond over enige negatieve impact op mens of dier en binnen de toegelaten normen' . Dat besefte ook Groen, die al snel afstand nam van het bericht van haar fractie in Berchem News. Vincent Riga vraagt wel duidelijkheid van de meerderheid in de gemeente over het verschijnen van dergelijke desinformatie naar de bevolking, en dan nog wel van een meerderheidspartij in een officiële gemeentelijke publicatie. “Ik kan er mee leven dat sommige inwoners in onze gemeente oprecht een romantische hang hebben naar de eenvoud en geborgenheid van een voor technologische samenleving. Dat is hun goed recht. Soit. Maar gratuite valse informatie? Niet OK!  Het is onze keuze om te geloven dat de nieuwe technologieën ons ook gaan helpen bij de grote klimaatuitdagingen bijvoorbeeld. Maar het is ook onze politieke overtuiging dat we het  debat hierover niet willen laten kapen door complottheorieën en fake news”. 

 

Vincent Riga, 

contact: vincentriga1@hotmail.com