Nieuws

Café urbain Podcast: Brusselse horeca in crisis
Exact één jaar geleden organiseerden Frederik Ceulemans en Joris Theelen, de drijvende krachten achter Brusiness, een debat over de Brusselse horeca. Wie had kunnen denken dat de Horeca voor het grootste deel van het jaar dicht moest blijven? We blikken terug op dit rampjaar met twee sprekers van toen. Het werd een eerlijk en oprecht verhaal, luister via Appel Podcasts, Spotify of onderstaande link.
 

BRUSSEL, 22 januari -“Het moeilijkste nu is het gebrek aan perspectief” zegt restaurantuitbater Mathias Smet vandaag. “Of ze nu zeggen dat we opnieuw mogen opengaan op 1 maart, 1 april of 1 mei, het doet er niet toe. Maar geef een datum, een perspectief”. 

"Een jaar geleden konden we niet vermoeden wat er op ons afkwam, treedt Sven De Man hem bij. Zijn café Affligem op de Anspachlaan ging op 13 maart drie kaarsen uitblazen. Uitgerekend de dag dat de eerste lockdown van start ging, zou even later blijken.

 

Mathias Smet is de uitbater van Frank. Een restaurant en koffiebar die zich naast de Munt bevindt. Het restaurant stond in de stijgers en ging op 1 maart openen. 13 dagen later gingen de deuren weer dicht: lockdown. Ondernemen werkt aanstekelijk is zowat het idee achter Brusiness, maar op Corana hadden ze niet gerekend. Nu, een jaar later proberen we met deze podcast het verhaal achter de ondernemer te brengen. Dat doen we, corona oblige, rond een tafel met 4 micro's in een studio van Café Urbain voor de opname van een podcast. De pintjes staan op tafel, het doet ons terugdenken aan weleer.

 

Beluister de podcast Alle vragen kwamen aan bod: de vaste kosten die lopen en de de huurkosten voor een zaak waar ze toch niet echt een huurgenot van hebben bij verplichte lockdown. De overbruggingsleningen. Het personeel. De verschillende steunmaatregelen, voor hun zaak. Privé, het overbrugingsrecht van de federale overheid. 

 

“Wat me toch vooral opvalt bij het beluisteren van de Podcast” reageert minister Sven Gatz naderhand, "is dat de ondernemer altijd snel de overhand neemt. De ondernemer zoekt oplossingen , past zijn businessplan aan, test nieuwe concepten uit. De cafébaas Sven promoot zijn uitzonderlijk terras, en restaurateur Mathias prijst de kwaliteit van zijn pastrami-burger, want kwaliteit en goede producten maken het verschil”.


Luister en abonneer via Apple Podcasts, Spotify of gewoon hier naar de Podcast: