Nieuws

Een onvergetelijke zomervakantie voor en door Brusselaars
Staycation BXL maakt van Brussel de meest verrassende vakantiebestemming

De eerste ronde van de VGC-projectoproep Staycation BXL wordt vandaag afgesloten. Collegelid Pascal Smet keurt bijna 80 procent van de 119 ingediende projecten goed – voor een totaalbedrag van 597.165 euro. 94 initiatieven zullen Brusselaars die deze zomer thuisblijven in juli een onvergetelijke staycation bezorgen. Tot 15 juli loopt het tweede deel van de projectoproep voor initiatieven in augustus, waarvoor nog eens bijna 400.000 euro wordt vrijgemaakt.

De staycation-projecten zijn verspreid over alle gemeenten van het Brussels Gewest. Sommige overschrijden de gemeentegrenzen, of strekken zich uit over het hele gewest. Zo zal je deze zomer kunnen kajakken voor een proper kanaal en zal je verspreid over heel het gewest vitrines opgefleurd zien door een aantal raamkunstenaars. Er komt een human jukebox voor senioren en een concertaanbod voor woonzorgcentra. De projecten zijn divers en vaak erg origineel.

Het gaat om jeugd-, cultuur, sport en vrijetijdsactiviteiten. Zowel organisaties als individuele Brusselse kunstenaars of bewoners krijgen de kans om hun zomerproject te realiseren.

Onder de noemer Staycation BXL promoten ook de 22 Brusselse gemeenschapscentra en de verschillende VGC-domeinen het zomeraanbod van het Nederlandstalige netwerk. Ze trekken naar de Brusselaars toe in (semi-)publieke ruimtes, spelen gericht in op de noden van de verschillende wijken, en zoeken actief de meer kwetsbare doelgroepen op. 

Alle info over Staycation BXL vind je op staycation.brussels. Projecten indienen voor augustus kan nog tot en met 15 juli via deze oproep.


De mix aan projecten die we mochten ontvangen, getuigt van de bruisende creativiteit die onze stad rijk is,” zegt VGC-collegelid voor cultuur, jeugd en sport Pascal Smet. “Vaak zijn het buurtbewoners zelf die weten wat een wijk nodig heeft. De coronacrisis deed veel Brusselaars beseffen dat publieke ruimte in de stad er evengoed is om te ontspannen, om elkaar te ontmoeten, om te spelen en te sporten. Tijdens de staycation investeren we in talloze activiteiten zodat Brusselaars hun stad kunnen (her)ontdekken. Bovendien zetten we kunstenaars en andere initiatiefnemers opnieuw aan het werk tegen een eerlijke verloning.

Organisaties en Brusselaars hebben flink hun best gedaan om iets origineels te bedenken voor andere Brusselaars die hun vakantie in onze stad doorbrengen: van uitstapjes naar een waardevol maar weinig bekend plekje, spelen die clubs uitdagen elkaar te bekampen, een uitnodiging voor een typische dansvoorstelling uit een ver land, een wandeling naar een bijzondere wijk aan de andere kant van de stad, … de verbeelding heeft in Brussel de vrije teugel gekregen. Dat moet uitmonden in een onvergetelijke staycation!” zegt collegelid Sven Gatz. 

Samen met al die organisaties stomen we Brussel klaar voor een fijne zomer, aangepast aan de nieuwe realiteit. Het wordt een uitgebreid, fijnmazig zomeraanbod in de verschillende wijken, dat tegelijk ook de relance van Brussel ondersteunt. We maken daarvoor extra publieke ruimte vrij voor de Brusselaars via speelstraten, woonerven en autoluwe zones. Dankzij de uitstekende samenwerking kunnen we deze zomer het verschil maken voor veel Brusselaars,” zegt VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt.