Nieuws

Dekolonisatie van de openbare ruimte
Brusselse meerderheid wenst “de dekolonisatie” van de openbare ruimte in de hoofdstad

Samen met de andere meerderheidspartijen in het Brussels parlement onderschrijven we een resolutie om de openbare ruimte in het Brussels Gewest te “dekoloniseren”.

Met de ingediende resolutie vragen we de Brusselse regering een inventaris op te maken van beelden, straten en pleinen die verwijzen naar het Belgische koloniale verleden. De regering wordt tevens verzocht een stuurgroep op te richten die voorstellen kan doen om overblijfselen van de koloniale verheerlijking naar musea te verplaatsen of te contextualiseren. De resolutie roept op om nieuwe  infrastructuren te vernoemen naar personen – rekening houdend met genderdiversiteit – die de kolonisatie hebben bestreden.

Guy Vanhengel: “We moeten er ons van bewust zijn dat racisme zijn oorsprong vindt in denkbeelden geërfd uit een duister koloniaal verleden. In de hoofdstad, de meest kosmopolitische stad van Europa, dient een niet mis te verstaan beleid te worden gevoerd t.o.v. beelden, plaatsnamen en symbolen zodat het voor eenieder duidelijk is dat kolonialisme en racisme er worden veroordeeld.”