Nieuws

Primeur in Brussel - Allereerste digitaal gestemde ordonnantie.
Het Brussels parlement heeft vandaag de Ordonnantie Vanhengel met betrekking tot de indexering van de be home-premie goedgekeurd. Op zich een technische aanpassing, die evenwel dringend moest doorgevoerd worden. Bijzonder aan deze ordonnantie is dat het de allereerste digitaal gestemde ordonnatie is. “Voor een kleine technische wijziging is deze methode perfect. Of dit ook zou lukken met een tekst waar via amendementen en debat zwaar aan gesleuteld moet worden is niet zeker. Ik ben wel blij met de primeur”, aldus Guy Vanhengel, de ondervoorzitter van het Parlement. “Het toont dat we ‘voesj’ doen”.

Het Brussels Parlement heeft haar reglement gewijzigd. Zo kan het in tijden van Corona nu stemmingen houden. Tot nu waren het enkel vergaderingen met vragen en antwoorden. De diensten van het parlement hebben in een recordtempo een veilig digitale stemprocedure uitgewerkt. Ze gebruiken hiervoor het door het parlement gebruikte platform voor videoconferenties.

Het voorstel van ordonnantie werd ingediend door Guy Vanhengel met de steun van de partijen van de meerderheid. In Brussel krijgen de eigenaars, voor de woning die ze zelf bewonen, een premie die rechtstreeks wordt afgetrokken van de onroerende voorheffing: de be home-premie. Dit voorstel regelt de jaarlijkse indexatie van deze premie.