Nieuws

“We laten zelfstandigen en ondernemers niet in de steek”
Khadija Zamouri over de economische impact van het Coronavirus

“We laten zelfstandigen en ondernemers niet in de steek


BRUSSELS PARLEMENT 13/3/2020 – In de nacht van 12 op 13 maart kondigde de Nationale Veiligheidsraad een resem maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Cafés en restaurants, maar ook scholen (uitgezonderd het buitengewoon onderwijs) blijven dicht tot 3 april. “Deze maatregelen zullen onze economie treffen” aldus Khadija Zamouri (Open Vld). “We moeten onmiddellijk de ondernemers geruststellen over de compensatiemaatregelen. Er is nood aan vertrouwen zodat ons economisch weefsel in de stad de nodige veerkracht kan tonen zodra we door de ergste fase van de crisis heen zijn. Het zal nodig zijn”.


“Brussel leeft van haar vrijetijds-en zakelijk toerisme. Onze hoofdstad deed het de laatste jaren toeristisch uitstekend goed. De indicatoren stonden nooit zo goed. In 2019 bereikten we zelfs de piek van 10 miljoen overnachtingen. Het is een marktaandeel dat we absoluut niet mogen verliezen”. Zamouri haalde deze cijfers aan in haar tussenkomst in het Parlement ten aanzien van minister-president Rudi Vervoort (PS). “We moeten sterke maatregelen nemen om onze HORECA sector en de economie in haar geheel te redden” aldus Zamouri. Check https://1819.brussels/nl/blog/het-coronavirus-welke-impact-op-bedrijven-welke-steunmaatregelen  voor alle maatregelen aan de Brusselse ondernemers inhoud deze crisis. 


Ondertussen kondigde federaal minister van Volksgezondheid Magie De Block (Open Vld) aan dat ondernemers in de horecasector gedurende één kwartaal vrijgesteld zullen worden van sociale bijdragen. Goed nieuws volgens Khadija Zamouri: “Brussel telt tal van jonge, startende ondernemers die we nu niet in de steek mogen laten. Op gewestelijk niveau monitort de economische taskforce de situatie op de voet gaf de minister-president aan. Compensatiemaatregelen zullen ook in Brussel genomen worden.”.


Zamouri sloot haar tussenkomst af met een boodschap over solidariteit tussen de Brusselaars: “ in deze moeilijke tijden moeten we zorg dragen voor elkaar. Zeker voor de meest kwetsbaren in onze samenleving”.