Nieuws

Geen begrafenis op zaterdag?
Khadija Zamouri stelt vragen over afscheidnemen in Brussel

 Trouwen op een zaterdag is courant. Maar een begrafenis? In een aantal Brusselse gemeenten mag er geen teraardebestelling plaatsvinden op het plaatselijk kerkhof in het weekend. “Afscheid neem je toch graag samen met de familie, vrienden en kennis. Die moeten soms van ver komen. Daarom doe je dat in het weekend”, aldus Khadija Zamouri (Open Vld). “Genoeg redenen om mij eens beter te informeren over begrafenissen dacht Zamouri. Mensen zitten met veel praktische vragen eens ze een begrafenis moeten organiseren”.

 Zamouri wou van de bevoegde minister Bernard Clerfayt weten of hij de gemeenten kan aanzetten om de openingsuren aan te passen. Maar Khadija Zamouri wou ook weten of er voldoende plaats is op de Brusselse multiconfessionele begraafplaatsen voor de toenemende vraag. De nieuwe generatie Brusselaars met islamitische achtergrond bijvoorbeeld kiest meer en meer voor een begraafplaats In Brussel in de eigen leefwereld. En er is ook een toenemende vraag naar neutrale afscheidsruimtes in Brussel. Vooral vrijzinnige Brusselaars voelen zich soms wat in de kou staan op dit vlak. Er is ook vraag naar  een bijkomend crematorium. Vandaag is er binnen het gewest enkel een crematorium in Ukkel. Khadija Zamouri wil weten hoe ver het staat met het geplande crematorium in Evere. “Het klinkt wat macaber als politiek thema, maar afscheidnemen is echt iets wat we belangrijk vinden. 

 Volgens minister Bernard Clarfayt behoort dit tot de gemeentelijke autonomie. Khadija Zamouri zal haar collega's in de verschillende Brusselse gemeenten dan ook vragen om de bevoegde schepenen hierover aan te spreken.