Nieuws

Geen Valentijnstress voor singles
Hoe overleef je Valentijn als single?" is een vraag die wij elk jaar zien terugkeren.  Carla Dejonghe en Kris Vranken draaien de rollen eens om: Heeft u er al eens bij stilgestaan hoe koppels zich door Valentijnsdag spartelen?

Datingapplicaties als Tinder, Parship en aanverwanten draaien vermoedelijk overuren, nu Valentijn eraan komt. Maar waar blijft de specifieke app die je doorheen Valentijn loodst?

Dat zou best wel handig zijn. Vooral als je in de app meteen op een link kunt klikken en terechtkomt bij Bol.com, Planet Parfum of bij voorkeur de plaatselijke bloemist, die zich - misschien met lood in de schoenen - toch op internetleveringen stort.  

Valentijn met zijn pijl en boog heeft iets charmants, maar voor geliefden is het soms wel over eieren lopen.

En hoe hypocriet kan Valentijn eigenlijk zijn? Valentijn is een feest voor aandacht die er eigenlijk elke dag zou moeten zijn. Spontaan doet het me denken aan het verhaal van een vriend die enkele jaren geleden Valentijn was vergeten. Resultaat: een hele dag ruzie met zijn partner want “er kon zelfs geen bloemetje van af”. Dat vond ik eigenlijk ook. En toen vroeg hij me waar hij nog snel een discountwinkel kon vinden om enkele tulpjes of roosjes te halen, want voor vijf euro leek het hem beter om nog meer ruzie te vermijden. Kwestie van het aangenaam romantisch te houden en te tonen hoeveel je voor de ander voelt. Losweg schoot mij het lied te binnen van Guido Belcanto's 'Plastic rozen verwelken niet', maar op die heugelijke gedachte wilde ik hem niet brengen.

Maar goed. Single zijn en Valentijn vieren is als vloeken in de kerk. Het zij zo. Maar laten we eens kijken naar de voordelen om Valentijn links te laten liggen:
Geen foute cadeaus kopen. Geen foute cadeaus ruilen. Geen foute cadeaus op e-bay zetten.
Geen keuzestress bij het uitkiezen van haar favoriete parfum of zijn ideale das.
Geen problemen met reservaties in overvolle restaurants.
Geen aanslag op je portemonnee.
Geen babysit regelen voor de kinderen.
Geen gedoe met kaarsjes en rozenblaadjes...

Als ik er zo over nadenk biedt Valentijn heel wat opties. En dan spiegel ik me ook wel eens aan Pippi Langkous. Je weet wel dat meisje dat alleen woonde en zelfs in het vooruitstrevende Zweden bij haar creatie in de jaren 1940 beroering wekte. Pippi heeft niemand echt nodig. Ze heeft wel vrienden en die kan ze niet missen: Tommy, Annika, Witje (een paard) en meneer Nilsson (een aapje). Anderen passen dan weer niet in haar plaatje: juffrouw Pastellia bijvoorbeeld, je weet wel de persoon die haar liefde wil opdringen door Pippi in een kindertehuis te plaatsen. Pastellia is misschien wel het zinnebeeld van de opdringerige doodknijpende liefde en het kindertehuis staat misschien symbool voor het systeem waarin ze spontane levensgenieters wil plaatsen. Kan zijn van wel. Kan zijn van niet.

In ieder geval, ben je alleen met Valentijn? Maak er iets gezelligs van. Ben je met vrienden? Doe hetzelfde. Ben je op zoek naar een partner? Veel succes. Valentijn is een dag als vele andere. Het belangrijkste is dat je je goed voelt: alleen of met anderen!

Dus toch een beetje: happy Valentine. Maar dan wel hoe jij het wil.