Nieuws

Minister Vanhengel bezoekt school waar hijzelf nog schoolliep
Minister Guy Vanhengel, bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussl, heeft de school bezocht waar hij zelf nog als leerling van het lager onderwijs schoolliep. Toen hij vijf jaar oud was, ging hij naar het eerste leerjaar in het Nederlandstalige Champagnat Instituut van de Broeders Maristen aan de Rigasquare in Schaarbeek. 

“Held van Champagnat”
De minister knipte in de huidige school het lintje van het project ‘Buitenspel’, waarbij de volledige speelplaats werd heraangelegd. De minister werd voor zijn steun dan ook meteen door de leerlingen gehuldigd als “Held van Champagnat”. Het is een traditie in de school dat op het einde van elke maand tijdens een gezamenlijk schoolmoment, één of meerdere kinderen worden gelauwerd omdat ze een verdienstelijke prestatie leverden. Dat kan gaan van het oplossen van een ruzie tot het proper houden van de speelplaats. Nu viel de minister deze eer te beurt in de vorm van een mooi schouderlint en het opspelden van een button met de tekst “Held van Champagnat”. 

Voor de aanleg legde de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) 211.715 euro op tafel. De VGC investeerde sinds 2006 meer dan 8,5 miljoen euro in de infrastructuur van zowel Champagnat als de aangrenzende school, de Heilige Familie. Er staan nog plannen in de steigers. Er komt een nieuwbouw met polyvalente zaal en twee extra klassen op de eerste verdieping. 
Kinderen, leraars en een afvaardiging van het schoolbestuur ontvingen de minister met veel enthousiasme. 
Na het knippen van het lint werd de minister door enkele leerlingen op de nieuwe speelplaats rondgeleid en kreeg hij daarbij de nodige uitleg. 

Pareltje van een speelplaats
De minister was bijzonder verheugd zijn oude school terug te zien, en vooral zoveel lachende gezichten bij de opening van de nieuwe speelplaats. Minister Vanhengel: “Een avontuurlijk gedeelte met een evenwichtparcours voor de sportievelingen, zelfs een mini-amfitheater, een moestuin, een fiets- en verkeer-zone, een speelotheek, en bomen maken de speelplaats tot een pareltje. Want we moeten blijven investeren in goede, kwaliteitsvolle onderwijsinfrastructuur. Mooie klaslokalen en aangename speelplaatsen zorgen voor een inspirerende leeromgeving en hebben een positieve invloed op de leerlingen én de leerkrachten.”