Nieuws

Meer Brusselaars voor de klas dankzij uniek opleidingstraject Baobab
Met de steun van N-brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest start EVA vzw specifieke opleidingstrajecten die leiden naar een job als kleuteronderwijzer.

"Het voor België unieke project kreeg de naam Baobab mee," weet minister Guy Vanhengel, "Een baobab is een Afrikaanse boom en wordt beschouwd als een veilige en vertrouwde ontmoetingsplaats, waar mensen samenkomen. Het is hier een verwijzing naar de school, waar ouders, kinderen en leerkrachten dagdagelijks in een vertrouwde omgeving samenkomen".

Binnen het project De Baobab gaan 8 Brusselaars zonder diploma hoger onderwijs, die beschikken over de nodige motivatie en competenties, onder intensieve begeleiding aan de slag als kleuteronderwijzers in opleiding in een Nederlandstalige basisschool in Brussel. Tegelijkertijd volgen zij een kwalificatietraject in een lerarenopleiding, om een volwaardig diploma kleuteronderwijs te behalen. Op het einde van het vierjarig traject worden zij begeleid naar een job in het Nederlandstalig kleuteronderwijs in Brussel. 

Op die manier krijgen talentvolle en gemotiveerde Brusselaars intensieve begeleiding om het diploma kleuteronderwijzer te behalen en een onderwijscarrière uit te bouwen. Hierdoor wordt meer diversiteit in het lerarenkorps gecreëerd, kan krachtig onderwijs aangeboden worden op maat van de kinderen en wordt de afstand tot de ouders verkleind. 

Voor de organisatie en de begeleiding van dit project ging EVA vzw een samenwerking aan met het Onderwijscentrum Brussel, met de Erasmushogeschool Brussel en Odisee, met het Huis van het Nederlands Brussel en de geïnteresseerde Nederlandstalige basisscholen.

"Iedereen wint erbij," volgens Vanhengel, "Het helpt mensen aan werk door een opleiding op maat, en het is een oplossing voor de krapte aan onderwijzend personeel."