Nieuws

Eerste schooldag van minister Guy Vanhengel startte in de eerste Tienerschool van Brussel.
De eerste schooldag van minister Guy Vanhengel, bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, startte in de nieuwe Tienerschool in Anderlecht. Nadien bezocht de minister nog de gloednieuwe Unesco-campus in Koekelberg en opende hij de tijdelijke basisschool Lutgardisschool in de kazernes van Elsene.

De Tienerschool is gevestigd in de voormalige kerk van Scheut aan de Ninoofsesteenweg in Anderlecht. Dit is meteen de eerste Tienerschool die in het Brussels Gewest wordt geopend. Met de school start een nieuw initiatief binnen het Nederlandstalig onderwijs om een betere en intensere samenwerking tussen de derde graad basisonderwijs en de eerste graad secundair onderwijs te realiseren. 

“We stellen vast dat het voor 12-jarigen niet eenvoudig is een keuze te maken die misschien de rest van hun leerproces zal beïnvloeden”, aldus minister Vanhengel. “In de Tienerschool maken ze kennis met alle onderdelen, waardoor ze op latere leeftijd beter een richting kunnen kiezen.”

Welgeteld 93 kinderen van 10 tot 14 jaar gaan er vanaf nu naar school.  Er zijn momenteel 93 leerlingen ingeschreven, maar de school kan 300 leerlingen aan. Bedoeling is elk jaar ruim 80 leerlingen meer in te schrijven.

De Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) investeert sinds 2015 zowel in het inhoudelijke project van de Tienerschool, als in het ombouwen van het kerkgebouw en de nieuwbouw van de nieuwe campus.

Het tweede schoolbezoek van minister vond plaats in de nieuwe Nederlandstalige secundaire school van Scholengroep Brussel op de Unesco-campus in Koekelberg. Deze school biedt plaats aan zo’n 1250 leerlingen en 150 personeelsleden. Het nieuwe gebouw ontstond uit het oude gebouw dat volledig werd ontmanteld. Dit is het tweede grootste bouwproject van Scholen voor Morgen in Vlaanderen en Brussel. Aangezien het Atheneum van Koekelberg een tijdelijke plek nodig had tijdens de werken, investeerde de VGC in een volledige secundaire school in tijdelijke modules.

De derde uitstap van de minister ging naar de nieuwe, tijdelijke locatie van de  basisschool Lutgardis in Elsene. Deze school, die gevestigd is aan de Emile de Bécolaan in Elsene, wordt op dit ogenblik grondig gerenoveerd en uitgebreid. Tijdens de werken wordt de school ondergebracht in gebouwen van de Kazernes aan de Kroonlaan, vroeger de school van de Rijkswacht, nu de site Usquare. Daarvoor sloegen het Brussels Gewest en de VGC de handen in elkaar. De VGC investeert iets meer dan 3 miljoen euro in de renovatie en uitbreiding van de Lutgardisschool op de Emile de Bécolaan. Voor de tijdelijke school stelde het Brussels Gewest een ruim gebouw en een speelplaats ter beschikking, dat met subsidies van de VGC werd ingericht tot basisschool.

Tegen 2020 is de school grondig gerenoveerd en kunnen de leerlingen en leerkrachten terugkeren naar hun oude stek. De tijdelijke school opende vandaag 3 september haar deuren.

“Het Nederlandstalig onderwijs in dit deel van Brussel is druk bevraagd. Met de werken van de Lutgardisschool kunnen we een beperkte capaciteitsuitbreiding realiseren. Aangezien we deze werken versneld willen uitvoeren, voorzien we een tijdelijke huisvesting, hier in de kazernes,”  licht minister Vanhengel toe.