Nieuws

European Blues Challenge in Brussel groot succes
Een kolkende AB, topavonden voor de deelnemende cafés in de buurt, volgboekte hotels, ... De vijfde editie van de European Blues Challenge was een écht succes! Mede dankzij de gewaardeerde steun van onder meer Brussels minister Guy Vanhengel , Vlaams minister Sven Gatz & voorzitter van de Brussels Blues Society Julien Meganck!

De 5de European Blues Challenge in Brussel zit er op. Gedurende het voorbije EBC-weekend kampten een twintigtal bands, die ieder hun eigen land vertegenwoordigden, in Ancienne Belgique om de titel van beste Europese blues act. Dit alles georganiseerd door de Brussels Blues Society, in samenwerking met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de Stad Brussel. Tien landen deden hun ding op vrijdag, de andere tien op zaterdag, onmiddellijk gevolgd door de aankondiging van de winnaar.

Het werd een millimetersprint, maar België moest nipt de zege aan Spanje laten, met Noorwegen eervol derde. Alle lof voor Doghouse Sam, die in een barstensvolle AB, boven zichzelf uitsteeg en de Belgische blues-kleuren naar ongekende hoogten hees. Het internationale publiek, minstens 25 verschillende nationaliteiten, liet zich volledig inpakken, net zoals ze dat een uurtje eerder door de Spaanse band al had laten doen.

De officiële uitslag:

1. The Travellin’ Brothers (Spanje)

2. Doghouse Sam & his Magantones (België)

3. JT Lauritsen & The Buckshot Hunters (Noorwegen)

Dat Brussel gedurende 3 dagen het Memphis van Europa zou worden, werd al onmiddellijk duidelijk vanaf de eerste noten op de openingsavond 12 maart, tijdens het openingsconcert van Belgische acts van vorige EBC edities. Hideaway zette de toon en Howlin’ Bill bewees waarom hij terecht winnaar van de 1ste EBC in 2011 in Berlijn werd uitgeroepen. Toen hij, net na een doorleefde versie van het nummer dat hem in Berlijn de overwinning opleverde, bovendien eindelijk de EBC-trofee in ontvangst mocht nemen uit de handen van Thomas Ruf, voorzitter van de European Blues Union, werd het internationale publiek ook emotioneel. Fred and the Healers maakten er tenslotte een spetterende verjaardagparty voor hun twintigjarig bestaan van met een aantal gasten, waaronder BJ Scott.

Later die avond volgen er nog vier concerten in bars in het hart van de stad: Vintage Vince, The Blues Vision, Shakedown Tim & The Rhythm Revue en Drop D's featuring Big Dave Reniers & special guests toonden andermaal aan het Europese publiek dat België een fantastische blues- en roots-scene heeft.

De hotels rond de Ancienne Belgique waren vol geboekt en de deelnemende cafes draaiden op volle bak door tot na 3 uur s’ochtends. Onder het internationaal publiek bevonden zich ook heel wat Amerikanen die voor de eerste maal kennis maakten met Brussel

Het evenement was een succes voor de horeca, voor het toerisme, voor Brussel en ook voor de Blues muziek die haar plaats bij het Brussels publiek veroverde

De derde editie van de European Blues Challenge - Expo loopt nog in de Sint-Gorikshallen in hartje Brussel tot 27 april 2015. De tentoonstelling belicht de verschillende facetten van de activiteiten van de European Blues Union, zoals de European Blues Challenge, de Blues Market en andere culturele events gelinkt aan de springlevende, hedendaagse Europese Blues scene. Dit alles wordt gevisualiseerd via een fototentoonstelling van een rits internationale fotografen, vervolledigd met de fantastische fotocollectie van de Fin Pertti Nurmi, wiens kunstfotografie reeds tot in New York en Hollywood werd tentoongesteld, en een selectie uit de blues-fotografiecollectie van de Let Aigars Lapsa en de Baltic Blues Society (Eutin/Duitsland), een waarlijk uitzonderlijke verzameling door artiesten gesigneerde foto’s.