Les news

Reeks Zomerlucht Maakt Vrij: Met Stephanie D'hose in Gent
Deze zomer gaan we met 'Stadslucht Maakt Vrij' op zoek naar de mooiste stedelijk-liberale verhalen in ons land. Hiermee willen we stedenbeleid positief in de politieke markt zetten. Vandaag bijten we de spits af in gent, met Stephanie D'hose!


Gent is de mooiste stad van het land. Dat is ook niet moeilijk. Gent is dé stad bij uitstek waar liberaal bestuur ervoor zorgt dat onze burgers vooruitgaan. Onze liberale visie op hoe je een stad ontwikkelt is duidelijk. Het moet er goed leven zijn. Gent was enkele decennia geleden nog een grijze, grauwe en ongezonde industriestad. Met hard werk en duidelijke keuzes hebben we de stad omgetoverd tot de bruisende en aantrekkelijke plek die ze vandaag is.


Zo’n transformatie gebeurt niet van de ene op de andere dag. Je hebt er een uitgekiende langetermijnvisie voor nodig. Een visie op stadsontwikkeling, die pragmatisme en kostenefficiëntie verzoent met ambitie Een pijler daarvan is mobiliteit. Een fijnmazig netwerk van snelwegen, fietspaden en steegjes moet perfect op elkaar afgestemd zijn om de leefbaarheid van de stad voor inwoners, handelaars en bezoekers te garanderen.


Het was een liberale schepen die in Gent het eerste mobiliteitsplan uittekende. Daarmee heten we iedereen welkom, en houden we toch de straten rustig en de lucht gezond. We plukken er elke dag de vruchten van. Minstens even belangrijk is het om je stad een baken van kennis te maken. Dat we een universiteitsstad zijn is geen toeval. Door talent aan te trekken naar een prachtige stad, blijft dat talent plakken. West-Vlamingen zeggen soms smalend dat Gent hun kolonie is; de waarheid is dat studenten uit die provincie massaal voor onze stad kiezen omdat het hier nu eenmaal fantastisch wonen en werken is. Want hier kan je ondernemen en innoveren. Omdat Gent een stad is die durft uitdagen en inspireren. Maar het meest primordiaal, voor een stad die bruist, is een spetterend cultureel leven. In Gent is er altijd iets te doen, voor iedereen.


Met concerten en expo’s, danscafés en fancy restaurants, zelfs met een klein strand en tal van parken om in uit te blazen. Die vier zaken moeten we koesteren en versterken. Een visie op stadsontwikkeling. Op mobiliteit. Op kennis. En op cultuur. Want een stad is nooit af. 


Stephanie D'Hose is Senaatsvoorzitster, Vlaams parlementslid, Open Vld-fractieleider Gentse gemeenteraad