Les news

Vraag tijdig je reisdocumenten aan!
Schaarbeeks schepen voor Bevolking Quentin van den Hove (Open VLD) waarschuwt voor een toevloed van nieuwe aanvragen voor paspoorten en reisdocumenten tijdens de zomermaanden. Die zou volgens de schepen tot vertragingen, spoedprocedures en zelfs reisannulaties kunnen leiden. “Maak zo snel mogelijk een afspraak.”

Heel wat mensen hebben hun reisplannen vorig jaar moeten opbergen waardoor ze ook hun reisdocumenten, zoals het Kids-ID dat slechts drie jaar geldig is, uit het oog zijn verloren. Daarom waarschuwt Schaarbeeks schepen voor Bevolking en Burgerlijke Stand Quentin van den Hove (Open VLD) voor een grote stroom aan nieuwe aanvragen voor paspoorten en andere reisdocumenten tijdens de zomermaanden.

“Momenteel zijn er weinig aanvragen voor identiteits- en reisdocumenten: meestal beginnen mensen die massaal aan te vragen in juni,” vertelt van den Hove. “Maar door de lange periode zonder reizen en omdat het nog niet duidelijk is waar we heen zullen mogen, zullen veel mensen nog even wachten. Maar paspoorten en identiteitskaarten zijn complexe en goed beveiligde documenten waarvoor de procedures tijd in beslag nemen: zo’n tien dagen voor een paspoort en ongeveer drie weken voor een Kids-ID.”

“Dit jaar zou er wel eens een tsunami van nieuwe aanvragen tijdens de zomermaanden kunnen komen," aldus van den Hove. “Het gevolg van deze grote vraag kan tot vertragingen leiden voor het aanmaken van een nieuw reisdocument, waardoor mensen misschien wel genoodzaakt kunnen zijn om een spoedprocedure aan te vragen, inclusief de enorme meerkost, of hun reis moeten annuleren.”

“Stel dat je een ouder van twee kinderen bent. Dan is de normale kostprijs voor twee Kids-ID’s 16 euro. Indien je dan in een spoedprocedure terechtkomt, kan deze kost plots oplopen tot 330 euro, wat al de helft van de kostprijs van een reis kan zijn.”

Van den Hove doet dan ook een oproep naar de burgers om te anticiperen op deze situatie. “Ik wil de mensen aanmoedigen nu al het nodige te doen. Vandaag is er nog sprake van een onderbezetting van de desbetreffende dienst en kan je nog vrij snel een afspraak krijgen. Indien mensen te lang wachten met hun reisdocumenten aan te vragen, zullen heel wat vakanties in het water vallen of zullen mensen genoodzaakt zijn om een spoedprocedure aan te vragen, wat tot twintig maal duurder kan zijn.”