Nieuws

Standard&Poor’s prijst Brussels Gewest
In zijn recentste rapport van juli 2017, prijst kredietbeoordelaar Standard&Poor’s het Brussels Gewest alweer voor zijn “zeer sterk financieel beheer”. Voor Brussels minister Guy Vanhengel, bevoegd voor financiën en begroting klinkt het als muziek in de oren. “Het rapport bevestigt dat wij het op het gebied van financieel en begrotingsbeheer nog steeds zeer goed doen”.

Het rapport van het ratingbureau Standard&Poor’s (S&P) van de maand juli begint als volgt:

“Volgens ons behoudt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een héél efficiënt financieel beheer en een zeer gunstige liquiditeitspositie”.

Het bureau bevestigt de ‘AA lange termijn rating’ van het Brussels Gewest. En omdat verwacht wordt dat de strenge begrotingsprestaties en beperkte tekorten (na kapitaalrekeningen) zullen worden volgehouden in 2017-2019, gaat het om ‘AA met stabiele vooruitzichten’.

Verder lezen we dat de S&P-beoordeling in de eerste plaats de visie weerspiegelt dat het zeer strakke financieel beheer het mogelijk maakt om de geplande hoge investeringen van 2017-2019 te behouden, de opstapeling van de schuld te beperken en de gunstige liquiditeitspositie aan te houden.  

De belangrijkste ratingfactoren zijn ongewijzigd in vergelijking met het rapport van januari 2017.

S&P motiveert haar nieuwe positieve evaluatie op basis van ‘sterke politieke en beheerskwaliteiten, betrouwbare budgettering, voorzichtig en gesofistikeerd schuldbeheer, zeer efficiënt en geoptimaliseerd liquiditeitsbeheer en de strakke monitoring van de instellingen die verbonden zijn met het Gewest’. Dit laatste gaat dan over instellingen zoals de MIVB, Net Brussel, Actiris, het Brussels Instituut voor het Milieubeheer, …. .

De beoordeling van S&P is belangrijk, omdat zij bepaalt aan welke voorwaarden het Gewest kan lenen op de kapitaalmarkt. “Met deze rating kan de kapitaalmarkt verzekerd worden en zijn er zodoende weinig of geen risico’s verbonden aan het investeren in het Brussels Gewest”, zo besluit minister Vanhengel.