Nieuws

Broodnodige renovatie wandelgang Centraal Station in september eindelijk van start
Beliris gaat in september eindelijk van start met de broodnodige renovatie van de wandelgang tussen het treinstation Brussel Centraal en het gelijknamige metrostation. Dat antwoordde Brussels schepen van Openbare Netheid Karine Lalieux maandagavond (21 mei 2012) op een vraag van gemeenteraadslid Els Ampe (Open Vld).

“Duizenden pendelaars en toeristen haasten zich dagelijks door deze gang. Niet zozeer omdat de metro of de trein op hen wacht, maar vooral omdat de stank niet te harden is. Men krijgt er immers een doordringende geur van urine en andere uitwerpselen in de neus gedrukt.”, aldus Els Ampe.

Ook Brussels parlementslid Carla Dejonghe (Open Vld) voert reeds jaren strijd voor de broodnodige renovatie van de gang. "De wandelgang is al jaren een smet op het blazoen van onze hoofdstad. Dit valt ten zeerste te betreuren aangezien de gang voor veel pendelaars en toeristen de eerste aanblik is die ze van Brussel krijgen. De beruchte gang heeft nu een historisch dieptepunt bereikt.", aldus Dejonghe.


Daar komt in september eindelijk verandering in. Beliris start dan met de broodnodige renovatiewerken die reeds jarenlang op zich laten wachten. Ook de verlichting wordt aangepakt om het veiligheidsgevoel te verhogen.

Schepen Lalieux stelde tevens dat de netheid in de gang vooral als oorzaak heeft dat de gang ook buiten de uren toegankelijk is voor daklozen en graffitispuiters. Ampe: “Ik vraag me echt af waarop de stad wacht om de gang ’s nachts af te sluiten. Hiervoor is immers de politiezone Brussel-Elsene verantwoordelijk. Bovendien moet de stad ook dringend een oplossing zoeken voor de daklozen aldaar. De renovatie van de gang zal hen immers geen onderdak geven en het probleem van uitwerpselen van hun honden niet oplossen.”

De schepen wil tevens dat de overeenkomst tussen Stad Brussel, MIVB en NMBS, die dateert uit 1972, heronderhandeld wordt. De stad wil immers niet langer verantwoordelijk zijn voor het kuisen van de gang. “Het is duidelijk dat de stad een probleem heeft met openbare netheid. Maar ik vind het geen goed signaal om zich van die verantwoordelijkheid te onttrekken in plaats van het probleem daadkrachtig aan te pakken.”, besluit Els Ampe.