Nieuws

Burgerkabinet Brussel vraagt meer late treinenTwee maanden na de lancering komt het Burgerkabinet voor Brussel met meer dan 200 ideeën. Een opmerkelijk  voorbeeld zijn extra late treinen van en naar de stad. Geïnteresseerde burgers (Vlamingen, Walen en Brusselaars) konden online hun ervaringen of ideeën delen over hoe ze Brussel beleven, over wat er beter kan en hoe de band tussen Vlaanderen en Brussel kan worden versterkt. Op 6 mei zullen 150 deelnemers in het Vlaams Parlement de ideeën verder uitwerken tot aanbevelingen voor het beleid van minister Sven Gatz. Twee weken later zal aan Franstalige kant hetzelfde gebeuren met le Cabinet Citoyen van minister Rachid Madrane.

Met het Burgerkabinet over Brussel willen Vlaams minister voor Brusselse Aangelegenheden Sven Gatz en zijn collega van de Franse Gemeenschap Rachid Madrane nagaan hoe Vlamingen, Walen en Brusselaars naar hun hoofdstad kijken en hoe het wederzijds begrip en respect kan worden verbeterd.

Het Burgerkabinet verloopt in twee fases. In een eerste fase kon iedereen die dat wou zijn/haar ideeën of ervaringen delen op een online platform of via mini-Burgerkabinetten die georganiseerd werden door lokale organisaties. Het online platform kon rekenen op meer dan 3.000 bezoekers, 430 onder hen leverden een actieve bijdrage die tot meer dan 200 ideeën leidden.

 ideeën die naar voor kwamen zijn  uiteenlopend en soms opmerkelijk. Het gaat van concrete voorstellen zoals een uitwisselingsprogramma tussen Vlamingen en Brusselaars, een internationale markthal in de Sint-Katelijnekerk of extra late treinen van en naar de stad tot eisen over schone lucht, betere fietsinfrastructuur of het afschaffen van de 19 Brusselse gemeenten (meer info: burgerkabinet.be)

Op 6 mei vindt de tweede fase plaats, dan komen 150 willekeurig geselecteerde burgers samen in het Vlaams Parlement om de ideeën uit het voortraject te verwerken tot beleidsaanbevelingen voor de minister

 Minister Gatz is alvast opgetogen met de eerste resultaten en kijkt uit naar de fysieke sessie op 6 mei. “Ik ben blij dat zoveel mensen deze kans om rechtstreeks inspraak in het beleid te krijgen ook grijpen. Tijdens de fysieke sessie komt het Burgerkabinet met tien tot twintig concrete voorstellen voor het beleid. In de maanden nadien laten we de deelnemers weten hoe het staat met de realisatie van hun voorstellen. Voorstellen die onder de bevoegdheid van andere ministers vallen zal ik uiteraard aan hen overmaken.”

Mensen die alsnog willen wegen op het beleid kunnen zich nog altijd inschrijven via www.burgerkabinet.be. De gesprekken vinden plaats in het Vlaams Parlement op 6 mei van 8u30 tot 17u.