Nieuws

Nieuwe speelplaats voor basisschool Klavertje Vier: “van grijs en grauw naar knap en wauw”
De speeltijd op basisschool Klavertje Vier in Brussel-stad wordt vanaf nu nog leuker. Leerlingen en leerkrachten openden er vandaag, samen met Minister Guy Vanhengel en Schepen Faouzia Hariche, een gloednieuwe en uitdagende speelplaats. De nieuwe speelplaats kwam er dankzij de BuitenSpel-subsidie van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).

Een speelplaats is meer dan een ruimte om te voetballen of te hinkelen. Het is een essentieel en centraal onderdeel van de school. De ideale speelplaats is een plek om te ontspannen, spelenderwijs te leren en om talenten en sociale vaardigheden te ontwikkelen. De Stad Brussel en de Vlaamse Gemeenschapscommissie beseffen dat en investeren daarom in de opwaardering en renovatie van schoolspeelplaatsen. 

Vijf jaar BuitenSpel

Minister Guy Vanhengel, tevens Voorzitter van het College van de VGC bevoegd voor Onderwijs, lanceerde in 2013, vanuit de gedachte ‘spelen is leren’, het programma “BuitenSpel”. De VGC wil scholen zo aanmoedigen om creatieve speelplaatsen aan te leggen die kinderen stimuleren op het vlak van taal, sociale vaardigheden, motoriek, natuur-en zintuigelijke beleving. Scholen kunnen niet enkel rekenen op subsidies voor de aankoop van spelmateriaal. Het schoolteam krijgt ook hulp van de VGC om de speelplaats- en tijd zo zinvol mogelijk in te vullen. Tussen 2013 en 2018 kregen 41 speelplaatsen van Nederlandstalige scholen een make-over dankzij de BuitenSpel-subsidie. Op vijf jaar tijd gaat het om een totaalinvestering van 3,9 miljoen euro door de VGC. 72 dossiers zitten in de pijplijn.

Speelplaats met thematische zones

De VGC kende een subsidie van 96.000 euro toe om de speelplaats van Klavertje Vier grondig te transformeren. Het resultaat is een speelplaats met meerdere zones waarin samenspel, beweging en evenwicht, taal, natuur, muziek, rekenen en taal centraal staan. Naast de inrichting van de thematische zones, wordt alle ruimte nu ook optimaal gebruikt. Zo is de groene ruimte grenzend aan de crèche opnieuw het speelterrein voor de allerjongsten.

De speelplaats en de schoolpauzes hebben een belangrijke functie. Op de speelplaats kunnen leerlingen van gedachten wisselen en zich ontspannen, maar ook hun creativiteit en verbeelding hun vrije gang laten gaan. Sinds 2012 heeft de Stad Brussel 5 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie en verfraaiing van speelplaatsen.

“De speelplaats van Klavertje Vier werd in 2015 door de school zelf omschreven als onaantrekkelijk. Bovendien was er weinig uitdaging en plaats voor spel. Daar wilde de school graag iets aan veranderen. De VGC en het Onderwijscentrum Brussel hielpen maar graag bij de herinrichting. Van grijs en grauw gaat het hier naar knap en wauw", aldus Minister Vanhengel.