Nieuws

Burgers maken mee Enterfestival
Vandaag start in Brussel het Enterfestival. Dat is een festival waarin burgers, kunstenaars en verenigingen samen aan de knoppen zitten, in vier wijken doorheen de stad. Vlaams minister Sven Gatz en Brussels minister Pascal Smet ondersteunen Enter.

Voor de vierde editie van het Enterfestival koos organisator Demos vier locaties in Brussel: het gemeenschapscentrum (GC) Nekkersdal in Laken, het GC De Linde in Haren, het GC Kontakt in Sint-Pieters-Woluwe en de Begijnhofwijk in het stadscentrum. Door bewoners samen te laten werken met en in de GC’s hoopt Enter de kloof te verkleinen die soms bestaat tussen de wijkbewoners en het als Nederlandstalig gecatalogeerd gemeenschapscentrum. Om de programmatoren van het festival te vinden, trok het Enter-team met vier professionele kunstenaars letterlijk de straat op om buurtbewoners mee te trekken. De Brusselaars die interesse toonden, kozen dan uit een catalogus van tachtig producties een programmatie waarvan ze vonden dat ze het best bij hun wijk past.

Vlaams minister van Cultuur en Brussel Sven Gatz: “Dit is een uniek festival van en voor bewoners van onze hoofdstad. Tijdens het Burgerkabinet Brussel viel ik al voor de aanbeveling om de cultuurinstellingen beter te laten aansluiten bij het publiek, door hen zelf met burgerbudgetten te laten programmeren. Ik ben blij dat Enter dit voorstel voor het eerst ook in Brussel in de praktijk uittest. De programmatie is alvast veelzijdig en zorgt ervoor dat iedereen zijn gading vindt. Dat kan ik alleen maar toejuichen.”

Het festival geeft in vier wijken van de stad een uitvalsbasis aan een professionele kunstenaar die in dialoog met de wijkbewoners rond een maatschappelijk thema werkt. Die bewonersgroepen gaan vervolgens aan de slag met een budget om het programma voor hun festivalzone samen te stellen. Op elk festival bestaat ook ruimte en gelegenheid voor ontmoeting tussen de publieken van de verschillende zones. Het doel is immers ook om een evaluatie te maken van de participatieve kunstpraktijken. De Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Gemeenschapscommissie, de GC’s en lokale besturen ondersteunen Enter voor een totaal subsidiebedrag van 267.000 euro. Het project kost in totaal € 300.000.

Minister Pascal Smet: “De 22 gemeenschapscentra in Brussel zijn een voorbeeld van plaatsen waar burgers het woord kunnen nemen en zich kunnen engageren. Ik ben dan ook zeer tevreden dat een aantal centra tijdens het festival tonen wat ze in hun mars hebben en hoe ze erin slagen heel veel en diverse mensen te mobiliseren. Het programma van dit festival is fantastisch en ik hoop dat hierdoor heel veel nieuwe mensen ook achteraf hun weg gaan vinden naar onze gemeenschapscentra.”

Sven Gatz laat zich vanavond in de Begijnhofwijk rondleiden door festivalcoördinator Bie Vancraeynest en de verantwoordelijke van de Brusselse GC’s, Frank Van Dessel. Hij zal o.a. de expo Porteboek in de Begijnhofkerk bezoeken, waar hij kennis zal maken met Kito Sino, de beeldend kunstenaar die als resident voor deze wijk werd aangeduid. De minister zal ook van gedachten wisselen met de bewonersgroep van de Begijnhofwijk die het festival in hun wijk hebben geprogrammeerd. Minister Pascal Smet bezoekt het festival zaterdag a.s. In Haren loopt hij langs bij de voorstelling Métagore van Compagnie Canicule en Chicon van Karlien Torfs.

Meer info over het Burgerkabinet: www.burgerkabinet.be