Nieuws

Schepen Coppens opent vernissage nieuwe tentoonstelling Vrij Atelier
Op zaterdag 17 maart opende schepen René Coppens de nieuwe tentoonstelling van het Ganshorense kunstenaarscollectief Vrij Atelier. De tentoonstelling is deze keer volledig gewijd aan het impressionisme. Lees hieronder de integrale toespraak.

 

Geachte voorzitter,

Waarde kunstenaars,

Beste kunstliefhebbers,

Dames en heren,

 

Telkens opnieuw is het een voorrecht voor mij om als Schepen van Nederlandse cultuur mijn belangstelling te tonen en mijn bewondering te uiten voor het artistieke talent van ons Ganshorense kunstenaarscollectief Vrij Atelier.

 

De exposities van onze gewaardeerde lokale kunstkring zijn al jaar en dag een vaste waarde in De Zeyp. Elke zaterdagvoormiddag komt een groep vrolijke en gepassioneerde kunstenaars hier bij elkaar om zichzelf creatief te ontplooien. Zonder lesgever of cursus, maar door zelfstudie en veel te leren van elkaar.

 

Dat Vrij Atelier onlangs weer vijf nieuwe, jonge, actieve leden mocht verwelkomen, bewijst niet alleen hoe dynamisch haar werking is, maar ook welke aantrekkingskracht ze uitoefent en hoe groot de vraag is die ze in onze regio beantwoordt.

 

De tentoonstelling die ik hier vandaag plechtig mag openen, en waaraan een twintigtal kunstenaars hebben meegewerkt, staat deze keer volledig in het teken van de kunststroming die hoogtij vierde in de jaren ’70 en ’80 van de 19e eeuw: het impressionisme.

 

Wie aan het impressionisme denkt, denkt spontaan aan de waterlelies van Monet, de ballerina’s van Degas en de graanvelden van Pissarro. Stuk voor stuk mijlpalen in de Europese kunstgeschiedenis.

 

Impressionisten voelden meer dan ooit tevoren de nood om de natuur in te trekken en daar ook effectief aan de slag te gaan, wat enigszins revolutionair was in die tijd. Voordien trokken schilders er enkel op uit om inspiratie op te doen of om schetsen te maken.

 

In april 1880 kreeg Claude Monet de vraag van een journalist of hij diens atelier mocht zien. Monet antwoordde er nooit één te hebben gehad. En hij wees vervolgens met zijn vinger naar het Franse platteland. Een veelzeggende anekdote die de impressionisten van weleer ten volle typeerde. Het atelier van de impressionist was de vrije natuur.

 

Met de schildersezel op de oevers van de Seine of te midden van zonovergoten graanvelden, bestudeerden impressionisten het plein air, het landschap zoals het zich in hun ogen voordeed. De artistieke creatie ging nooit zo gepaard met de handeling van het kijken als tijdens het impressionisme. Met bijzondere aandacht voor eindeloze kleurenvariaties en steeds veranderende lichtschakeringen.

 

Een impressionistisch schilderij is altijd een momentopname. Daar verwijst de benaming van de kunststroming ook naar. Een ogenblik later ziet het landschap er al compleet anders uit. Impressionisten leggen de vluchtigheid van de indruk vast. De schoonheid van de tijd; de puurheid van het moment. Ze geven weer welke gevoelens de combinatie van tinten en kleuren bij de schilder oproept.

  

Maar ook op technisch vlak wisten de impressionisten te vernieuwen. Kleuren werden niet meer op het palet gemengd, maar de toetsen werden met korte en krachtige penseelstreken naast en over elkaar aangebracht op het doek. Ook dat kenmerk van het impressionisme zullen we in deze tentoonstelling ongetwijfeld kunnen terugvinden.

 

Beste mensen,

Na weken van noeste artistieke arbeid, laten de kunstenaars van Vrij Ateliers ons hun verse oogst bewonderen. Ik hoef er u beslist niet van te overtuigen: De werken die we in deze tentoonstelling te zien krijgen, zijn één voor één pareltjes waar de makers hun hart en ziel hebben in gestoken. De werken geven ons een unieke inkijk in de verborgen denkwereld van een kunstenaar en zijn onuitgesproken gevoelens en verlangens.

 

Dames en heren,

Ik rond af, maar eindigen doe ik niet zonder de Voorzitter te bedanken voor de vriendelijke invitatie. Ik wil ook heel speciaal alle kunstenaars danken voor de magnifieke werken die ze met ons wilden delen. Verder houd ik er ook aan om Vrij Atelier uitdrukkelijk te feliciteren voor de organisatie van deze tentoonstelling. Ik wens alle kunstenaars van Vrij Atelier bovendien nog veel vreugde, inspiratie en werklust toe!

 

En dan is het moment aangebroken om deze tentoonstelling officieel voor geopend te verklaren. Ik wens u allen nog een fijne namiddag.


René Coppens