Nieuws

René Coppens wil meer inzamelpunten voor huishoudelijk gebruikte frituurolie
Brussels parlementslid René Coppens (Open Vld) wil meer Olioboxen in de openbare ruimte. Olioboxen zijn containers die gebruikt worden voor de inzameling en verwerking van huishoudelijke frituurolies. Op dit moment zijn er zes Brusselse gemeenten die zo’n verzamelboxen ter beschikking stellen. Coppens wil dat ook andere gemeentebesturen hier werk van maken.

Ondanks de grote inspanningen van de overheid, milieuorganisaties en afvalverwerkers verdwijnt nog steeds een groot deel van de huishoudelijk gebruikte frituurolie op een milieuonvriendelijke manier. Vandaag worden olies en vetten nog al te vaak achtergelaten bij de glasbol of in de riool gegoten. “Dergelijke vorm van sluikstorten is uiteraard schadelijk voor het milieu en nefast voor de openbare netheid”, aldus René Coppens. 

De vraag naar inzamelpunten voor huishoudelijk gebruikte frituurolie is nog steeds groter dan het aanbod. Het plaatsen van Olioboxen, waarmee olie en vetten worden verzameld en gerecycleerd, komt hieraan tegemoet. “Deze Olioboxen zijn gemakkelijk te plaatsen, vallen op door hun felrode kleur, zijn proper en efficiënt in gebruik en bevinden zich dichter bij huis dan een containerpark”, zegt Coppens. “Ze zijn bovendien onschadelijk voor de natuur en een bron van groene energie.”

Uit het antwoord op een parlementaire vraag van René Coppens blijkt dat er vandaag al zo’n 50 Olioboxen zijn in Brussel: 19 in supermarkten en 31 op het grondgebied van de gemeenten. Er zijn er momenteel 19 in Jette, 16 in Etterbeek, 4 in Ukkel, 3 in Vorst (binnenkort komen er 21 bij), 6 in Watermaal-Bosvoorde (testfase) en 1 in Sint-Joost. Elsene, Stad Brussel, Oudergem en Evere tonen interesse. René Coppens hoopt dat ook de overige Brusselse lokale besturen het voorbeeld van deze gemeenten zullen volgen.