Nieuws

René Coppens over problemen bij Brusselse brandweer: “Steekvlampolitiek brengt geen zode aan de dijk”
Op 6 december berichtten verschillende media over problemen m.b.t. het aankoopbeleid van de Brusselse brandweerdiensten (DBDMH). Uit gelekte nota’s van het Rekenhof blijkt dat de DBDMH de wet op de openbare aanbestedingen in de periode van 2012 tot 2015 stelselmatig zou hebben geschonden.


Eerst de gemoederen laten bedaren

“We moeten dit probleem absoluut au sérieux nemen, maar geen voorbarige conclusies trekken. Het kan niet de bedoeling zijn dat deze kwestie ontaardt in een politieke soap”, aldus René Coppens. 

“Laten we dus in de eerste plaats uitzoeken wat de feiten zijn en de uitleg van de bevoegde staatssecretaris afwachten. Zij zal volgende week dinsdag ondervraagd worden in de commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels parlement. Vervolgens moeten we de nieuwe beleidsploeg van de DBDMH de kans geven om zelf hun zaken op orde te brengen.”


Bijzondere commissie is niet aan de orde

“Het oprichten van een bijzondere commissie à la Samusocial is vooralsnog niet aan de orde”, vervolgt Coppens. “Een politiek steekspel zal geen zode aan de dijk brengen. Het heeft bovendien geen zin om hier het proces van de volledige brandweer te voeren. Wat wel opportuun is, is een grondig, maar sereen parlementair debat over het aankoopbeleid van de Brusselse brandweer. Een parlementair debat dat dan hopelijk uitmondt in aanbevelingen die de dagelijks werking verbetert zodat de problemen die aan het licht zijn gekomen, zich niet meer kunnen voordoen.”