Nieuws

Gatz en Vanhengel laten schoolbel extra lang rinkelen op Internationale Dag van de Leerkacht
In heel Vlaanderen en Brussel werd de Internationale dag van de Leerkracht of World Teachers’ Day gevierd. Organisatie Studio Globo vroeg met de actie “saved by the bell” aan alle scholen om hun schoolbel vandaag eens extra lang te laten rinkelen. Met dit signaal wil de organisatie de wereld laten horen dat elk kind, elke jongere recht heeft op goed onderwijs. Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz en Brussels minister Guy Vanhengel, bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, gaven vandaag het goede voorbeeld op de Unesco School Koekelberg in Sint-Agatha-Berchem.  

Leerlingen en leerkrachten zijn soms opgelucht als ’s avonds de bel klinkt. Maar wereldwijd horen meer dan 260 miljoen kinderen en jongeren de schoolbel zelden of nooit rinkelen.

Daarom vroeg Studio Globo aan alle scholen om op de Internationale dag van de Leerkracht niet alleen de eigen leerkrachten in de schijnwerpers te zetten, maar ook te denken aan alle leerkrachten in de wereld die vaak in moeilijke omstandigheden het beste van zichzelf geven.

Meer dan 495 scholen in heel Vlaanderen en Brussel lieten daarom de schoolbel eens extra lang rinkelen om zo te laten horen dat elk kind, elke jongere recht heeft op goed onderwijs.

“Het recht op basisonderwijs, overal en voor iedereen, was één van de Millenniumdoelstellingen die tegen 2015 moesten gerealiseerd worden. Er is heel wat vooruitgang geboekt op dat vlak, maar er zijn wereldwijd meer dan 60 miljoen kinderen die niet naar de basisschool kunnen gaan. Als we ook de jongeren meetellen die geen voortgezet secundair onderwijs volgen dan moeten we meer dan 200 miljoen kinderen meer rekenen. In totaal zijn er 264 miljoen kinderen en jongeren die om allerlei redenen geen kans krijgen om onderwijs te volgen! (recente cijfers van UNESCO Institute for Statistics, juli 2017). Zij blijven onze aandacht verdienen,” zegt Jos Schockaert van Studio Globo.

Minister van Jeugd Sven Gatz: “Guy en ik geven met veel plezier onze morele steun aan deze actie. Met een dubbel doel: we zetten er de Brusselse leerkrachten in het Nederlandstalig onderwijs mee in het zonnetje en we helpen de aandacht vestigen op het belang van goed basisonderwijs, niet alleen voor onze Brusselse kindjes, maar voor kinderen overal.”

Minister Guy Vanhengel: “Kwaliteitsvol onderwijs maakt een wereld van verschil. In het Nederlandstalig onderwijs in Brussel bouwen fantastische leerkrachten elke dag aan de toekomst van duizenden jongeren. Omdat geen enkel kind van onderwijs mag uitgesloten worden, steun ik samen met collega Gatz graag deze mooie actie.”

Informatie over Studio Globo
Studio Globo - werk aan de wereld in je klas - is gespecialiseerd in mondiaal en intercultureel leren voor het onderwijs. Men kan bij Studio Globo terecht voor ervaringsgerichte inleefateliers en workshops en voor leermiddelen die onmiddellijk bruikbaar zijn in de klas. Met het aanbod richt Studio Globo zich op kleuter, lager, secundair en hoger onderwijs.

Meer info op www.studioglobo.be - www.savedbythebell.be